Tõnis Oja • 25. november 2007 kell 22:00

Tugeval eurol esimesed ohvrid

Airbus teatas möödunud nädalal, et on ilmselt sunnitud kärpima tugevasti uurimis- ja arendustööde eelarvet, et osaliselt vähendada tugevast eurost tingitud negatiivset mõju, kirjutab reedel esikaaneloos Financial Times.

Maailma suurim kommertslennukite tootja tegevjuht Tom Enders lausus kohtumisel ametiühingutega, et dollari kursi langemine euro suhtes on "valuläve ületanud" ning muutunud ettevõtte jaoks eluohtlikuks.

Ka Euroopa üks suurem autotootja, Daimler on hädas euro liigse tugevnemisega dollari suhtes. Äsja DaimlerChryslerist taas eraldunud ettevõtte juht Dieter Zetsche nentis eile Reutersile, et ettevõte on sunnitud leidma miljard eurot tugevast ühisvaluutast tulenevate eksporditulude kahanemise katteks.

Öösel vastu reedet, ehk siis, kui kauplemine toimus Aasia turgudel, kerkis euro dollari suhtes uuele rekordtasemele 1,4967 dollarini, mis teeb USD kursiks 10,45 krooni. Eesti Pank fikseeris reedel dollari ametlikuks kursiks 10,5567 krooni.

Hetkel kuum