5. detsember 2007 kell 11:49

Jaapan näeb Eestis tänu heale inglise keele oskusele ahvatlevat partnerit

Jaapani majandusprofessor Hiromasa Kubo ütles Eesti Tööandjate Keskliidu seminaril „Jaapan – avastamata koostööpartner“, et Eesti on nende jaoks atraktiivne koostööpartner, kuna siin räägitakse head inglise keelt.

„Jaapanlased ei räägi võõrkeeli, sageli isegi mitte inglise keelt,“ tõdes Kubo. „Seetõttu otsitakse Ida-Euroopa riikides koostöövõimalusi. Eesti on meie jaoks atraktiivne, kuna inimesed räägivad siin head inglise keelt,“ rääkis ta.

Autotööstus on praegu põhiline Jaapani tootmisharu Euroopas. „Toyota investeeris äsja Tsehhi ning varustuse tootmist tuuakse üha enam Euroopasse,“ rääkis Kubo. Ühte suurimat koostööpartnerit Euroopas, Saksamaad, vahetavad üha enam välja Poola, Tsehhi, Slovakkia.

Sarnaselt Eestile seisab Jaapan peatselt silmitsi tööjõu probleemiga. „Demograafilised probleemid saavad tõsised olema ning pessimistina võiksin öelda, et ühel päeval tuleb tööjõudu sisse tuua. Meie praegune pensioniiga on 60 aastat, kuid kui see lükata 65le, saame tõsta oma produktiivsust,“ rääkis majandusprofessor Kubo.

EASi esinadaja Jaapanis Kosaku Yamaguchi ütles seminaril, et nende ülesanne on aidata erafirmasid, kes soovivad leida Jaapanis koostööpartnereid. „EASi ülesanne on teostada turu-uuringuid, samuti aidatakse kontakti saada avaliku sektoriga ning kaubanduskodadega,“ rääkis Yamaguchi.

Hetkel kuum