Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Astel erakondade kandade all

  Mõtled õiguskantsler, ütled Jõks , mõtled Jõks, ütled õiguskantsler. Veel president Lennart Meri poolt ametisse soovitatud Allar Jõks on muutunud oma ametikoha sünonüümiks. Aga ega see paha pole, ikka hea - töö räägib mehe eest. Seepärast on Äripäev ka president Toomas Hendrik Ilvesega sama meelt: Allar Jõks võib samas ametis jätkata ka järgmised seitse aastat.
  Ei ole suutnud Allar Jõks veel valitsust kukutada, nagu tema Rootsi ametikaaslane aastaid tagasi, või sundida peaministrit ajakirjanikule intervjuud andma, nagu tegi tema Taani kolleeg peaminister Rasmusseniga, kuid Jõks on nõrgemate õigusi ja kõigi meie põhiõigusi kaitstes süvendanud Eesti inimestes usku, et riik on kodanike jaoks, mitte vastupidi.
  Õiguskantsler on oma sõna sekka öelnud pea kõiges, mis riivab õigusriiki, olgu see maavanemate ameti politiseerimine, omavalitsuste tegevuse vähene järelevalve, koolivägivald, riigiametnike vanuseline diskrimineerimine, Kuressaare arestimaja asukate olukord, vee hinna tõus Narvas, riigikogu liikmete kuulumine riigi äriühingute nõukogudesse, voodi külge aheldatud hooldekodu elanikud - kui nimetada vaid üksikuid.
  Allar Jõks ei ole vaikiv ja mugav riigiametnik, mida tõstis esile ka president Ilves, esitades Jõksi kandidatuuri riigikogule. Allar Jõks pole lasknud teistel ametnikel end mugavalt oma pehmetesse tugitoolidesse unustada, vaid on tuletanud neile igal hetkel meelde nende kohustusi, kui need kipuvad lohakile jääma.
  Eriti meeldib toimetusele Jõksi visa võitlus erakondade rahastamise läbipaistvaks muutmise nimel ning riigikogu jäärapäisuse vastu sessamas asjas. Ei ole Jõks küll suutnud parlamendi liikmeid veel erakonnaseadust parandama, kuid uusi ja hullemaid rahastamisskeeme nad ka ei julge enam endale kehtestada - idee mitte avalikustada kuni 2500 krooni suuruste annetuste tegijaid kukkus läbi. Meedia on ses võitluses Jõksi kindel toetaja.
  Terava ütlemisega õiguskantsler on muutunud paljudele poliitikutele pinnuks silmas. Seepärast võib Jõksi kandidatuur riigikogus läbi põruda - tema kindlaid toetajaid on 41, vastu Reformierakonna ja Keskerakonna fraktsioonid.
  Ehkki neil kahel on kokku 60 häält, ei tähenda see, et nad võiksid presidendile ette kirjutada, keda õiguskantsleri kandidaadiks esitada. Ometi seda nad just teevadki - ju on kange soov ebamugavast, tüütust "astlast" lahti saada.
  Toimetusel ei ole midagi Reformierakonna ja Keskerakonna väljakäidud Ülle Madise vastu. Me oleme Jõksi poolt. Jõks ei ole kaugeltki end ammendanud, et oleks tingimata vaja sellele ametikohale uut inimest. Ta on just selline, nagu üks õigusriigi valvekoer (öeldud ikka tunnustusena) olema peab.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Jaemüüjad hoidsid USA aktsiaturge vee peal
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.