Raivo Sormunen • 16. detsember 2007 kell 22:00

Vene börs andis järele

Nädalapäevad tagasi seniavastamata ja nägemata tippudel ringi liikunud Venemaa börs andis neljapäeval ja reedel ligi 4% järele. Aktsiaturge jälgiv RTS indeks taandus 2360,85 punktilt 2269,53 punktile.

Uute rekordtasemeteni aitasid meie idanaabril tõusta teated, et Venemaa president näeb ja toetab oma järglasena praegust riigi asepeaministrit ja riikliku gaasimonopoli juhti Dmitri Medvedjevi. Maaklerfirmad usuvad, et Medvedjev suudab Venemaale välisinvestoreid tuua ning oleks maikuus toimuvatel presidendivalimistel parim kandidaat.

Tipult tipule ronimine ei saa olla igavene. Venemaa aktsiaturg pole sealjuures erand. Neljapäeval ringlesid turgudel kõhklused, et 64 miljardi dollari eest rahasüste planeerivad keskpangad ei suuda USA majandust ja finantssüsteemi piisavalt toetada. Hirmu mõju sai tunda ka Venemaa börs.

Reedel oli aktsiaturu üheks jõulisemaks allsurujaks Norilski Nikli miljardärist omanik Mihhail Prokhorov, kes ei soovi ettevõttest eraldada energiatootmisüksust.

Prokhorovil on plaan oma aktsiapakk alumiiniumigigandile United Co. Rusal maha müüa. Väikeinvestorid aga sooviksid energiaüksuse eraldamist ettevõttest, et neil tekiks võimalus saada kahe börsifirma omanikuks.

Hetkel kuum