Mariliis Pinn • 8. jaanuar 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Aktsiaturgudel tuleb huvitav aasta

2008. aastal on põhjust mõõdukaks optimismiks, sest Euroopa majandustsükkel on tugev, arenevad majandused on USAst oluliselt vähem sõltuvaks muutunud ning aktsiaturgude hinnatase on soodne.

Hansa Investeerimisfondide portfellihaldur Kristjan Tamla sõnul USA majandus ei kahane, kuigi kasv aeglustub. "Põhiline sektor, mis kasvu kärbib, on elamuehitus. Kuid selle sektori osakaal läbi ajaloo on olnud kuskil 5% kandis. Kui ei oleks finantssektori innovatiivsust ja seotust kinnisvaraga, siis sellist teemat nagu USA majanduslangus ei puudutataks üldse. Probleem on selles, kuidas kinnisvara on oma kombitsad finantssektorisse sisse ajanud," selgitas ta.

"Kui vaadata USA ettevõtlust väljaspool panku, on olukord päris hea. USA ettevõtted ei ole üle tootnud ega liialt investeerinud. Tugevad ja head ettevõtted saavad endiselt soodsalt laenata, ei ole massilist raha kallinemist kõigile," lisa Tamla. Aktsiahindade tase peamistel turgudel on soodne nii ajaloolises perspektiivis kui ka alternatiivsete investeerimisvõimalustega võrreldes. USA ettevõtete kasumlikkus väljaspool finantssektorit on ajaloolises perspektiivis rekordtasemetel.

Fondihaldur arvas, et kui suuri täiendavaid tagasilööke ei tule, on langus välditav. "Suurim risk on inflatsioonisurve, eriti toorme ja toiduhindade kasv. Toidu ja kütuse tarbimist ei saa piirata ja nende kallinemine pärsib tarbimist," lisas ta.

Kui USA majanduskasv on mõneti küsimärgi all, siis Euroopa majanduskasvu väljavaated püsivad tugevad. Ekspordisektorile pole tugev euro seni veel olulist negatiivset mõju avaldanud, ehkki siin võib regiooniti erinevusi näha. Samas on tööturg ning seega ka sisetarbimine jätkuvalt tugevad. Tamla sõnul jätab Euroopa Keskpank suure tõenäosusega oma baasintressimäära pikaks ajaks praegusele tasemele (4%), kuid krediiditurgude surve taandudes on ette näha Euribori kahanemist ehk siis lähenemist keskpanga baasintressi suunas.

"Keskpangad sekkuvad hoogsalt, küsimus on, mis alternatiivseid vahendeid lisaks baasintressi muutmisega kasutatakse," lisas ta.

Hansa Investeerimisfondide fondijuhi Rasmus Pikkani sõnul on majanduskasvu ohustavatest riskidest hoolimata globaalsed aktsiaturud heas seisus.

Venemaa aktsiaid toetab selgelt nafta hind, samuti Venemaa aktsiate suhteliselt väike osakaal välisfondide portfellides.

Ida-Euroopa on aga üks väheseid regioone, kus ettevõtete kasumiootused on viimastel kuudel paranenud. Samuti püsib regiooni majanduskasv kõrgena. Ida-Euroopat ei mõjuta oluliselt võimalik majanduskasvu aeglustumine USAs, sest sealsed kaubandussidemed on tihedamad Euroopa riikide, mitte USAga. Lisaks on üle pika aja Ida-Euroopa aktsiad soodsamad kui arenevad turud keskmiselt. Samuti on mõned aktsiaturud Kesk- ja Ida-Euroopas (näiteks Baltikum) põhjendamatult ülemüüdud.

"Arenenud regioonidest eelistame Euroopat, kus tsükli faasis on USAst paar aasta maas. Hea investeering on Ida-Euroopa ja Venemaa, sest arenenud maailma tsüklid ei mõjuta pikamaajalist konvergentsi, mille vastu on raske võidelda, nagu ka surma ja maksude vastu," lisas Pikkani. Tema sõnul paistab eriti silma Balti regioon. "Baltikum on välisanalüütikute käest peksa saanud, sest nad arvavad, et majandusel ei saa minna nii hästi ja majanduskriis peab tulema ning seetõttu on Baltikumi aktsiate hinnatase emotsionaalse müügi tõttu muutunud soodsaks," selgitas ta.

Pikkani ja Tamla tutvustasid eile 2008. aasta investeerimisfondide finantsturgude ettevaadet ja sõnasid, et nad ootavad huvitavat aastat.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt