Romet Kreek • 10. jaanuar 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Boliden kukkumas

Rootsi kaevanduskompanii ja metallisulataja Bolideni aktsia on mullu suvest näinud näguripäevi. Suvel maksis aktsia veel 160 Rootsi krooni, eile vaid 70. Eilne päev nägi aktsia 8,2protsendist langust.

Aktsia tegi peadpööritava tähelennu 2004. aasta sügisest 2005. aasta kevadeni ehk 35 Rootsi kroonilt 160 Rootsi kroonini. Eilse Bolideni aktsia kukkumise taga olid UBSi analüütikud, kes varem soovitasid aktsiat osta, kuid nüüd meelt muutsid ja sellesse neutraalselt suhtusid. Aktsia hinnasiht kukutati 130 Rootsi kroonilt 80ni ühes tsingi hinnaprognoosiga.

Tsingi hind on sattunud surve alla - maailma majanduskasv jahtub. Kuna ettevõttel on uus juhatuse esimees, peetakse aktsiat pikaajaliselt huvitavaks ning ettevõttel on laienemisvõimalusi. Analüütikute hinnangul on aktsia potentsiaal lühiajalises plaanis piiratud.

Kui vaadata suhtarve, näib aktsia väga soodsalt hinnatud - aktsia hinna-kasumi suhe on vaid neli, aktsia dividenditootlus pea kuus protsenti. Kuid kui tegu on tsüklilisse majandusharusse kuuluva ettevõtte aktsiaga oludes, kus üleilmne majanduskasv võtab (vähemalt ajutiselt) hoogu maha, ei maksa neile liialt tähelepanu pöörata.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt