Kristo Kiviorg • 20. veebruar 2008 • 4 min
Jaga lugu:

Eksperdid: aeg hakata aktsiaid taas kotti pistma

Kõrvutades Hansapanga, LHV ja Norra Orion Securitiesi Tallinna börsil noteeritud ettevõtete 6-12 kuu hinnasihte praeguste hindadega, on kasvuruumi kamaluga. Ühel maaklerite lemmikul, Eesti Telekomil, on sihiks näiteks 133 krooni, praegu kaupleb aktsia 118-119 krooni piirides. Ehk aktsial on võimalikku kasvuruumi ligi 12%.

Suurimad käärid praeguste hindade ja sihtide vahel on peidus Baltikal (98%), Tallinkil (70%) ja Olympic EG-l (55%).

"Istuksin ikkagi veel kaevikus. Lahinguväljale veel ei tormaks. Kaeviku servalt piiluksin aga välja küll. Praegu panustaksin ennekõike Eesti Telekomi ja Normasse Eestis ning TEOsse Leedus. Need on stabiilsed ettevõtted, kes maksavad korralikult dividendi, samuti ei mõjuta (neid niivõrd - toim.) üldine majanduse käekäik," vastas LHV analüütik Erki Kert küsimusele, kes võiksid tänavu olla regiooni parimad "esinejad".

"On kätte jõudnud paras aeg taas suurendada aktsiate osakaalu portfellides," lausus Pavel Lupandin Hansabank Marketsist. Ta soovitas aastases perspektiivis eelkõige likviidsemaid aktsiaid, mis ebakindlatel aegadel on teistest rohkem alla müüdud, kuid millel on agressiivne pikaajaline laienemisstrateegia (OEG ja Baltika) või mille kliendibaas asub suuresti Baltimaadest väljas, nagu Tallink.

Kerti sõnul tasuks silma peal hoida ka Tallinna Kaubamajal, ostuga aga võiks veel oodata, vähemalt suveni. Poliitilist otsust ootab Kerti sõnul aga Saku Õlletehas, mida on räsinud mõnevõrra kella kaheksane alkoholipiirang Harjumaal. "Kui üle Eesti kehtestatakse ühtne alkoholi müügikeeld hilisemale ajale, siis tasuks panustada ka Saku Õlletehasesse," kommenteeris Kert.

LHV ja Hansapank on eri meelel Baltika, Olympic EG ning Merko suhtes. LHV soovitab eelpool mainitud aktsiaid müüa, Hansapank osta. Kusjuures Merko ostusoovitus tuli eile, mispeale aktsia kerkis päevasiseselt isegi 4,7%, viimase 18 kuu rekordini.

"Baltika puhul häirib meid liigne koduturu osatähtsus ettevõtte tulemustes. Laienemine ning majanduskasvu aeglustumine on avaldanud mõju. Väljaspool Eestit, kui Venemaad mitte arvestada, on firma väljavaated head," lausus Kert.

Aga Olympic?

"Firmasse panustamine on praegu õnnemäng. Kui leiva ostuks raha ei jätku, siis pole ju ka kasiinosse asja ehk Olympicut mõjutab majanduse jahtumine. 2008. aasta võib firmale tulla väga raske. Plussiks on muidugi see, et ettevõtte eesotsas on suurte plaanidega ambitsioonikad inimesed," ütles Kert.

Nii Baltika kui ka Olympic on alahinnatud ja näivad pikaajaliselt atraktiivsed tänu oma laienemisplaanidele, selgitas Hansapanga seisukohti Lupandin.

"Kuna Balti majandusindikaatorid pole veel piisavalt kinnitanud pehmet maandumist, siis lähiajal arvatavasti võime näha praegusest madalamaid hindu. Küsimus võiks olla umbes selline, et kas tänavatel on juba piisavalt verd selleks, et Balti aktsiaid ostma asuda. Arvame, et on, aga ostud võiks hajutada järgneva kolme-nelja kuu peale," lisas Lupandin.

Arco Vara juhi Aare Tammemäe sõnul on tore, kui koostatakse börsiettevõtete pingeridasid, kuid ise ta nendesse väga ei usu.

"Iga ettevõtte aktsia hinna väärtust on võimalik välja arvutada, arvestades projekte ja rahavoogusid. See on ka see, kuidas Arcot tuleks hinnata. Tuleks hinnata meie arendusprojektide potentsiaali, edu ja müügivõimalusi. Kui nad on seda nii teinud, siis mis meil saab olla selle kohta muud öelda, kui et nad on oma töö ära teinud," märkis Tammemäe.

"Väga hea, kui on olemas pingerida. Kuid ausalt öeldes ma pingeridadesse väga ei usu. Päeva lõpus me neid ei jälgi," märkis Tammemäe.

"Mõlemad on suured ettevõtted, professionaalse juhtkonna ja ambitsioonikate eesmärkidega," lausus Tammemäe Tallinki ja Baltika kohta.

Baltika suuromaniku Meelis Milderi kommentaari saada ei õnnestunud. Baltika investorsuhete juhi Triin Palge sõnul pole teiste hinda börsil nii alla tambitud kui Baltika oma. "Mina kui investorsuhete juht ei saa siiski öelda, et ostke või müüge," lisas ta.

"Osa aktsionäre on nõustunud aktsiat müüma raamatupidamisväärtusel või isegi alla selle, mis ostjate poolt vaadatuna on unikaalne situatsioon sellistelt tasemetelt investeerida," märkis Tallinki finantsdirektor Janek Stalmeister.

"Oleme teinud märkimisväärselt investeeringuid ning ka sel aastal on taas tulemas kaks uhiuut laeva ning usun, et analüütikute hinnangutes nimetatud positiivsed sündmused ka kajastuvad. Eeldused edukateks majandustulemusteks tulevikus on olemas."

Joakim J. Helenius, Trigon Capital ASi omanik

Ma oleks väga rõõmus, kui sa ütleksid mulla aasta lõpus, et olin loll, aga kui peaksin praegu arvama, siis usun küll, et Olympic EG aktsia tõuseb 50 protsenti, aga Baltika ja Tallinki oma langeb 50 protsenti aasta lõpuks. Võib-olla isegi rohkem.

Olen investeerinud juba pikka aega ja väga lihtsate reeglite järgi. Miks ma ühte usun ja teise mitte, seisneb selles, et Olympic EG-l on väga tugev ja stabiilne käive ja väga tugev bilansileht, samas näiteks Baltikal ja Tallinkil on ebakindel käive ja ausalt öeldes väga nõrk bilansileht. Arvestades ka praegust ebakindlat majandusolukorda, ei usu ma, et see muutub hetkega.

Sten Sumberg, SEB Enskilda aktsiaturgude üksuse juht

Kui majandused maanduvad pehmelt, on need väga realistlikud hinnasihid. Sellise stsenaariumi korral on tõesti aktsiaturg praegu väga odav ja on lihtne argumenteerida hinnatõusuruumi üle.

Praegu on aga väga raske näha, kuidas majandused maanduvad, ja seda peegeldavad ka aktsiahinnad.

Kui sa aga usud majanduse pehmesse maandumisse, siis peaksid olema täna ostmas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt