Riik paneb fondivalitsejate kasumitele päitseid pähe

Annika Matson 11. märts 2008, 00:00

Isegi konservatiivsed prognoosid näitavad, et pensionifondide valitsemistasu kasv on väga kiire, selgitas finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuht. 2007. aastal olid valitsemistasud kõikide fondivalitsejate peale kokku 142,5 miljonit krooni, mis ületas 2006. aasta valitsemistasusid 64% võrra.

Hansa Investeerimisfondide juhatuse esimehe Robert Kiti sõnul on tegu erasektori tegevuse reguleerimisega, mida ta iseenesest põhimõttena õigeks ei pea. "Fondide kasvades peaks tekkima mastaabisäästu efekt ja kulu ühiku peale kahaneb, seega on ka põhjendatud, et tasud peaksid ajas langema. Seda nad kahtlemata ka teevad - koos või ilma riigi sekkumiseta. Me ei näe selles eelnõus probleemi ja Eesti riigi seadused on meile täitmiseks," ütles Kitt.

Kui praegu kehtivad valitsemistasu määrad ei muutuks, oleks kohustuslike pensionifondide valitsemistasude suurus kolme aasta pärast rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt 441 miljonit krooni. Iga-aastane valitsemistasude kasv ulatub rahandusministeeriumi ennustuse kohaselt edaspidi keskmiselt ligikaudu 60-80 miljoni kroonini aastas. Samas teenuse sisu jääb sisuliselt samaks.

Teise samba pensionifondide valitsejate turul on riigi garantii - kord juba teise sambaga liitunud inimene süsteemist väljuda ei saa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing