Aivar Hundimägi • 17. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kuidas teha poliitilist laipa? Oravate retsept

Kuidas Eesti poliitilisel maastikul teha poliitilisi laipu? Kirjeldatud retsepti autor on Reformierakond, kes on end näidanud poliitilisi ja majandusprotsesse hästi tundva erakonnana.

Poliitilise laiba staatus ähvardab sotside juhti ja rahandusministrit Ivari Padarit. Termin "poliitiline laip" on Padari enda välja pakutud - Äripäeva finantsjuhtimise konverentsil. Padarilt küsiti, mis ta teeb siis, kui keset ilusat suve selgub, et riigieelarvesse on laekunud käibemaksu poole vähem planeeritust. Padar ütles, et see teeks temast poliitilise laiba. Ta tunnistas, et käibemaksu alalaekumine on sel aastal tõsine probleem.

Miks on sotsid ja nende liider sattunud keerulisse olukorda? Põhjus peitub aastataguses ajas, kui Reform, IRL ning sotsid pidasid koalitsioonikõnelusi ja jagasid ministriportfelle. Padar rahandusministrina üllatus, sest meedia pakkus talle põllumajandusministri portfelli. Padarit mäletati muheda ja hästi oma tööga hakkama saanud põllumajandusministrina.

Rahandusministri portfelli pakuti aga aasta tagasi eeskätt Reformierakonnale, sest selle erakonna olulised valimislubadused kuulusid just rahandusministri kompetentsi. Teise alternatiivina arvati IRLi. Isegi üllatav, et rahandusministri portfelli üle suurt löömingut ei toimunud. Sotsid soovisid Padari vabastada teda saatvast põllumajanduspoliitiku mainest.

Võib üpris kindlalt väita, et Padaril on see õnnestunudki. See on asendunud ebaõnnestunud rahandusministri mainega.

Padari kaelas on mitu veskikivi, mis tõmbavad põhja nii tema kui ka sotside mainet. Üks neist on ettevõtete tulumaksuvabastus. Eesti sai ELilt kuni järgmise aastani üleminekuperioodi, mille jooksul pidime muutma ära ettevõtteid puudutava tulumaksuseaduse. Euroliidule ei meeldi meie investeeringute tulumaksuvabastuse põhimõte. Tegemist on Reformile olulise teemaga, kuid selle lahendamine on keeruline ja see oli ka üks põhjus, miks oravad ei soovinud rahandusministri portfelli.

Teine kivi on eraisikute aktsiainvesteeringute tulumaksuvabastus. Ka see idee oli Reformierakonna üks oluline valimislubadus, mida üritab teostada Padar. Kuid ebaõnnestunult, sest rahandusministeeriumi eelnõu on saanud erinevate huvigruppide poolt palju kriitikat. Hea idee on ametnikud ära lörtsinud.

Kõige tõsisem probleem on aga praegu riigieelarve. Maksutulude prognoos tõenäoliselt ei täitu ja eelarve ähvardab jõuda defitsiiti.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt