Köögi siiralt humorikad lood

Mari Hiiemäe 28. märts 2008, 00:00

Kontserdi keskmes on Köögi meloodiline laululooming, mida fännid on harjunud kuulma mitmehäälselt sisselaulduna eelkõige Jaan Pehki enda suu läbi. Sel korral lisanduvad Pehki vokaalile saatehääled koorilt ning bigbändilt.

Kõlama hakkavad Köögi pikemad lood, näiteks "Andruse tagasitulek", "Loskutovi tippmark" jt. Eelmise aasta lõpul ilmavalgust näinud Pehki sooloplaadi "Üheksakümmendüheksa" esteetilises mõttes kohati üle vindi keeratud lühipaladest jääb kava puudutamata.

"See tuleb selline Eesti- ja looduslähedane kontsert," arvab Jaan Pehk vaguralt.

Kontserdi koordinaatori, Eesti Televisiooni tütarlastekoori dirigendi Aarne Saluveeri sõnul on kavva valitud lood, mis ei lähe kaasesitajate ehk siis 21. sajandi arukate tütarlaste imagoga kuidagi vastuollu.

Saluveer, kelle algatusel uudisprojekt käima on läinud, kommenteerib ühiskontserdi ideed järgnevalt.

"Köögi lood on aines, milles on väga palju huvitavat materjali. Kohati on seda mõistlik just tütarlastekoori suu kaudu kuulutada."

Pehki muusikalisi ettevõtmisi on iseloomustanud omamoodi kiiksuga huumor ning veidi äraspidine narratiiv. Mõne arvates on tegemist absurdiga, teiste arvates peene kunstiga. Saluveer usub, et Köögist leitud stiilide ja võimaluste paljusus on igal juhul laiemale kuulajaskonnale tutvustamist väärt.

Jaan Pehk sattus laiema avalikkuse ette juba mõned aastad tagasi ansambli Claire's Birthday ridades. Ansambli Koer koosseisus kogus Pehk populaarsust lauluga "Maiu on piimaauto". Värskemate tegevustena jagab Pehk ennast sooloprojekti Orelipoiss ning ansambli Köök vahel.

"Mina pean sellisest huumorist väga lugu," ütleb Saluveer Köögi muusikaloomingut kiites.

Dirigent võrdleb Köögi fenomeni väärtust omaaegse Singer Vingeri ning Päratrusti omaga, mis olid mõlemad tugevad intrigeerijad, olles samal ajal väga sisukad ja menukad projektid. "Uued põlvkonnad tulevad peale, eks tule samas vaimus ka jätkata," ütleb Saluveer.

Lisaks ETV tütarlastekoorile dirigent Aarne Saluveeri juhatusel lööb ürituses kaasa Otsa-kooli bigbänd ning selle dirigent Siim Aimla. Õhtu koreograaf on Kristin Pukka.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing