Aasta algul langesid nii ostu- kui ka üürihinnad

Annika Jakobson 14. aprill 2008, 00:00

Tänavuse aasta algus oli Tallinna kinnisvaraturul väga vaikne - elamispindade hinnad jätkasid langust.

Ka üürikorterite turul on ülepakkumine, mistõttu on üürhinnad veidi alanenud. Äripindade turul on büroode pakkumine kasvanud ning üürihinnad äärelinnas langenud.

Elamispindade turul oli jaanuar üle mitme aasta tehinguaktiivsuselt vaikseim, tehingute hinnad jätkasid langemist. Veebruaris ja märtsis korteriomanditega tehtud tehingute arv Tallinnas ja Harjumaal kasvas, kuid keskmine tehinguhind jätkas langemist. Keskmine hinnatase on langenud 2006. aasta keskpaiga tasemele. Korteriturul on palju aktiivseid uue kodu otsijaid. Ostuotsus julgetakse aga langetada vaid juhul, kui korteri hind on tõepoolest soodne ning hetke turusituatsiooni keskmisest madalam.

Esimest kvartalit iseloomustasid arendajate suured allahindlused. Enam langetasid oma projektidel Tallinnas avalikult hindu YIT ja Rime. Müügihindade langetamine ca 30% teenis oma eesmärki, kuna Suur-Ameerika 12 kortermajas on 15 korterist vaba veel vaid kolm. Samuti sai Rime Hollandi oksjoniga sõlmida ühe ostu-müügilepingu ja kuus broneerimislepingut. Pärast oksjoni lõppemist on veel broneeritud kolm korterit. On näha, et ostjad on hinnatundlikud, kuid samas ei lähe siiski kaubaks kõik, mis odav. Otsitakse heas asukohas kortereid, mille siseviimistlus ja sisseseade oleksid kvaliteetsed ja maitsekad.

Kesklinnas hinnatakse kõrgelt ka lisaväärtusi, nagu vaated. Korterite üüriturg on jätkuvalt aktiivne ning vajadus üürikorterite järele suur. Vaatamata suurenenud nõudlusele ei ole üürihinnad tõusnud, kuna ka pakkumine on väga kiiresti kasvanud ning viimase poolaasta jooksul kahekordistunud. Kesklinnas on kahetoalise uue korterite üürihind keskmiselt 6500-7500 krooni kuus ja äärelinnas 5500-7000 krooni kuus. Vanemates elamutes saab väiksemaid kortereid üürida juba ka 3500 krooniga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:28
Otsi:

Ava täpsem otsing