Dividendid pakuvad vähe lohutust

Tõnis Oja 08. mai 2008, 00:00

Ehkki Tallinna börsil noteeritud ettevõtete dividenditootlus on eelmise aastaga võrreldes järsult kasvanud, pakub see investoritele vähe lohutust, sest tõusu on paljuski tinginud aktsiahindade kukkumine.

Nii on Olympic EG aktsia dividenditootlus kerkinud 2,4 protsendini võrreldes aastataguse poole väiksemaga.

Paraku maksab kasiinokontsern eelmise aasta majandustulemuste eest poole vähem, aga et aktsia hind on selle aasta jooksul kukkunud üle poole (täpsemalt 55 protsenti), tulebki fondijuhtide ja analüütikute kõrgelt hinnatud näitaja üsna hea.

Sama võib öelda sel aastal rekordilise dividendimakse - 1,4 miljardit krooni - tegeva Eesti Telekomi aktsiate kohta. Selle dividenditootlus on aastaga kerkinud pooleteise protsendipunkti võrra, täpsemalt öeldes 8,8 protsendini. Investorid saavad iga aktsia kohta 10,5 krooni dividende, mis on küll ühe krooni võrra eelmisest aastast enam, aga aktsia hind on selle aja jooksul langenud samuti 10 krooni võrra.

Eesti börsiettevõtetest plaanivad sel aastal dividende maksta 10 ettevõtet ehk veidi üle poole. Kokku makstakse eelmise aasta majandustulemuste eest omanikutulu 2,17 miljardi krooni eest. See on 32 miljoni krooni ehk 1,4 protsendi võrra vähem kui aasta tagasi.

Mullusest enam maksavad dividende Arco Vara, Eesti Ehitus, Eesti Telekom, Harju Elekter, Tallinna Kaubamaja ning Tallinna Vesi.

Eesti Ehitus ja Tallinna Kaubamaja maksavad dividende mullusest kaks korda rohkem.

Eelmisest aastast vähem maksavad - õigemini kavatsevad maksta, sest aktsionäride üldkoosolek pole enamikul juhtudel ettepanekuid kinnitanud - Olympic EG ning Saku Õlletehas. Mullu maksnutest jätavad sel aastal aktsionärid dividendideta Baltika ja Merko Ehitus.

Balti aktsiaturuga hästi kursis olev investor Stefan Andersson kirjutas mõned päevad tagasi, et dividendide maksmise moraal on börsil paranenud. Ilmselt on tal mingil määral õigus, aga väikeinvestoril pole dividendide maksmise moraali või dividenditootlusega suur midagi peale hakata.

Investorid, eelkõige mitteprofessionaalsed investorid, soovivad säästude eest tehtud investeeringud tagasi teenida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:31

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing