Kuristikku tüürinud Island sai hädaabi

Sirje Rank 19. mai 2008, 00:00

Keskpangad sõlmisid valuutavahetuskokkuleppe, mis annab Islandi keskpangale garantii, et vajadusel saab pank naabritelt Islandi kroonide eest osta 1,5 miljardit eurot.

Tegemist on Põhjala keskpankade pretsedenditu ühisaktsiooniga, mille eesmärk on toestada aasta algusest 25% nõrgenenud Islandi krooni, leevendada usalduskriisi Islandi panganduse suhtes ning hoida ära riigi majanduse kollaps.

"Usun, et see samm lisab stabiilsust kogu Skandinaavia finantsturule," kommenteeris Soome keskpanga juht Erkki Liikanen. Pank ise aktsioonis ei osale, sest euroala liikmena pole Soome keskpank enam niisama iseseisev kui teised Põhjala pangad.

Naabrite garantii kosutab Islandi keskpanga valuutareserve enam kui 75% võrra. Just 307 000 elanikuga Islandi väike valuutavaru on külvanud muret ja kahtlusi, kas riik ikka suudab, nagu lubatud, välismaal suurte laenude abil laienenud Islandi pankadele appi tulla, kui neil valuutaga kitsas kätte tuleb.

"Islandi pankade peamine probleem on viimase instantsi laenuandja puudumine, kuna Islandi keskpank võib emiteerida ainult kroone, Islandi pangad vajavad aga valuutat," kirjeldas probleemi riigi suurim pank Kaupthing.

Aprilli lõpus oli Islandi keskpanga valuutareserv 206,8 miljardit Islandi krooni, millest poleks piisanud ühegi panga väljaaitamiseks. Kokku küünivad Islandi kolme suurima panga varad 11,4 triljonile Islandi kroonile, mis on üheksa korda suurem riigi SKPst.

"Inimesed on spekuleerinud, kas me suudame ootamatuste puhul midagi ette võtta. Loodan, et see samm aitab kahtlused hajutada," ütles reedel uudisteagentuurile Bloomberg Islandi rahandusminister Arni Mathiesen.

Islandi kroon tugevnes uudise peale ligi 5%. Seni ei saanud krooni pidama isegi 15,5 protsendile tõstetud keskpanga intressid, mis on maailma arenenud riikide seas tavatult kõrge tase.

Analüütikud kiitsid ühisaktsiooni heaks. "Naabrite žest aitab stabiliseerida finantsturge, kuid tasakaalutust Islandi majanduses see ei muuda," ütles Bloombergile Danske Banki analüütik Lars Christensen.

Krooni vabalangus ja visklemine on Islandil taas kannustamas debatti liitumisest stabiilsema valuutakeskkonna ehk Euroopa ühisrahaga. Toetus mõttele kasvab, kuid kiiret lahendust Islandi praegustele probleemidele see siiski ei tooks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing