Tõnis Oja • 26. mai 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Naftafirmadel keerulised valikud

Ehkki tegemist on ühe prominentsema perekonnaga USAs, kelle esiisa asutatud Standard Oilist pärineb lisaks ExxonMobilile veel Chevron, BP (pärast liitumist Amocoga), ConocoPhillips ja veel mõned, on perekond aastakümneid hoidnud ettevõtluse poole pealt madalat profiili ning pühendunud peamiselt heategevusele.

Millest on siis tingitud perekonna ootamatu varjust väljast tulemine ning järsk aktiviseerumine, sest ei neil ega tuhandetel teistel naftagigandi aktsionäridel tohiks ettevõttele mitte midagi ette heita olla? Teenis ju ettevõte möödunud aastal rekordilised 40,6 miljardit dollarit kasumit, aktsia hind on viimase nelja aasta jooksul kasvanud enam kui kaks korda, väljamakstavad dividendid kasvavad ja nafta hinnatõusul ei näi tulevat lõppu. "Selliste finantsnäitajatega peaks nõukogu esimees ja tegevjuht Rex Tillerson kuulma investorite koori hosiannat laulmas," kirjutas laupäeval majandusleht The Wall Street Journal.

Aktivistideks-investoriteks saanud pereliikmed muretsevad naftakompanii tuleviku pärast. "Rockefellerid on omanikud, mitte kauplejad," kirjutasid John D. lapselapselapsed Peter O'Neil ja Neva Rockefeller Goodwin möödunud nädalal Financial Timesis. Väljastpoolt ettevõtet toodud esimees aitab nõukogul "objektiivselt analüüsida probleeme ja võimalusi pikaajalises perspektiivis ning vaadata sügavamalt kompanii strateegilist suunda," selgitasid nad.

Tõsi ta on. Praegu, kus naftabarrel maksab juba üle 130 dollari, peaks olema naftafirmade tulevik eredamast ere. Kõik pole aga kuld, mis hiilgab. Pikemas perspektiivis on ettevõtetel väljakutseid enam kui küllalt. USA suurima naftatöötlusfirma Valero Energy esimese kvartali kasum kukkus 77%, sest tooraine liigkõrge hind on kukutanud marginaale. Aasta algusega võrreldes on maailma üheks paremini juhitavaks naftafirmaks peetava ettevõtte aktsia hind kukkunud pea kolmandiku.

Nn vertikaalselt integreeritud ettevõtetel, mis tegelevad otsingu-uuringutööde, tootmise, töötlemise ja jaemüügiga, on seni hästi läinud. Tänu nafta hinna tõusule on ettevõtete aktsiate hinnad kerkinud üsna uutele rekordtasemetele, lisaks on enamasti tegemist üsna heade dividendimaksjatega.

Ei maksa ka unustada, et üks põhjusi, miks nafta hind tõuseb, on varude kahanemine ning uute leiukohtade avastamise ja varude hindamise äärmine keerukus. Uued leiukohad asuvad kas poliitiliselt ebastabiilsetel või isegi ohtlikes piirkondades või geograafiliselt ja geoloogiliselt keerukates piirkondades. Kuna uute leiukohtade avastamine on ülikallis, siis olid naftakompaniid eelmise sajandi viimastel aastakümnetel väga ettevaatlikud rahade suunamisse uute leiukohtade avastamiseks.

Seetõttu ongi suured naftakompaniid oma strateegiaid üle vaatamas. Brittide BP (endine British Petroleum) deklareeris oma rohelisemaks muutumist juba enam kui viis aastat tagasi. Hollandi-Briti Royal Dutch Shell kutsus kaks aastat tagasi nõukogu esimeheks Nokia endise tegevjuhi Jorma Ollila. Exxon Mobil on jäänud seni konservatiivseks. Exxon usub, et aastal 2030 nagu praegugi kaetakse 60% maailma energiavajadustest nafta ja maagaasiga. Kompanii suunab suurema osa eelarvest nafta ja gaasi otsimisele, tootmisele ja müügile, on seni olnud ettevõtte vastus küsimustele strateegia kohta.

Artikli autor omab ConocoPhillipsi aktsiaid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt