Jaga lugu:

Ulmeline Dubai

Kohalik šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum ütles Ameerika telesaatele "60 minutit", et ei taha oodata kümme või rohkemgi aastat, vaid soovib oma inimestele head ja palju kohe. "Tahan, et Dubai oleks number üks. Mitte regioonis, vaid maailmas," on mees ambitsioonikas.

Too maailmavaade on teinud Dubaist maailma suurima ehitustandri, kus 2006. aastal oli maailma 125 000 ehituskraanast rakenduses veerand.

Merre rajatud tehissaared, maailma kõrgeim hoone Burj Dubai, maailma ainus seitsmetärnihotell Burj Al Arab ning ülimoodne ja julge arhitektuur on vaid osa näiteid, mis piirkonna arendusi iseloomustavad. Neid poleks, kui puuduks julge visionäär šeigi näol, kes tegeleb sellega, et piirkonna sõltuvust naftalt näiteks turismile ümber suunata.

Tõsi, rannajoone väljakujundamine ja loodusega mängimine tehissaari luues on Dubaile kaela tõmmanud roheliste kriitika. Väidetavalt hävitas tehissaarte rajamine kohaliku korallrifi, takistab hoovuste loomulikku liikumist ning lõi sassi mere ökoloogilise tasakaalu.

Kohaliku elaniku ökoloogiline jalajälg, mis näitab inimese mõju loodusele, võidab suuruselt Ameerika elaniku oma, olles seega maailmas suurim.

Teisalt jälle meelitavad uuendused ja julged ideed piirkonda olulist väliskapitali, et vähendada sõltuvust naftast. Kõrbe laiutamine on lõppenud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum