Uus raamat

Urmas Oja 02. juuni 2008, 00:00

  • Richard Hollis
  • Tõlkija: Katrin Kivimaa
  • Eesti Kunstiakadeemia, 2007, 309 lk
Ülevaade graafilise disaini ajaloost

Richard Hollis on tegutsenud vabakutselise graafilise disainerina, samuti töötanud trükkali, kunstitoimetaja, tootmisjuhi, õpetaja ning lektorina. Hollis vaatab graafilist disaini alates 19. sajandi lõpu plakatikunstist, jätkab kirja ja pildi muutumisega brošüürides ja ajakirjades, reklaaminduses ja firmastiilides, televisioonis ja elektroonilises meedias.

Raamatus on üle 800 pildi, mis muudab selle lihtsasti arusaadavaks materjaliks ka pealiskaudsemale visuaalkultuurihuvilisele. Sisulisemale lugejale pakub Hollis põnevaid mõttekäike graafilise disaini kui kunstiliigi olemusest ja erisustest. Analüüsitakse graafilist disaini kui poliitika, propaganda, kultuuri, meedia ja äri vahendajat. Lõpuks vääristavad seda raamatut üksnes Eesti oma kirjatüübid, mille on välja töötanud Hollandis õppinud Anton Koovit.

  • Koostajad: Rein Zobel, Juhan Maiste, Mart Kalm
  • Toimetaja: Harry Liivrand
  • Riigikogu Kantselei, 2008, 176 lk
Piiratud levikuga esindusraamat

Mart Kalm, Juhan Maiste ja Rein Zobel esitlesid mõni kuu tagasi esinduslikku uurimust Eesti tähtsaimast võimuhoonest - Toompea lossist. Kalm käsitleb Eesti aega, riigikogu hoonet, Zobel keskaega ja Maiste vahepealset perioodi.

Raskekahurväe kolmik muudab uurimuse soliidseks. Kahju, et seda vaid riigikogu avatud uste päevadel osta saab, et seda raamatupoodides ei müüda.

Mul õnnestus trükis mõne telefonikõne abil siiski riigikogu kantselei haldusosakonnast osta, ent selline suletud levikuga esindus- või kinkeraamatu traditsioon on üsna nõme. Viimasest ajast meenub teise sellise näitena hirmkallis raamat Eesti Panga majadest (autorid Mart Kalm ja Karin Hallas-Murula), mida vaid Eesti Pangast ja arhitektuurimuuseumist saab.

  • Eesti Sisearhitektide Liit, 2008
Sisearhitektide parimad palad

Eesti Sisearhitektide Liit jagas 31. korda Eesti parimatele sisearhitektidele välja aastapreemiad. Ühtlasi esitleti parematest konkursile laekunud töödest kokku pandud reas juba neljandat raamat-kataloogi "Ruumipilt 2007". 32 konkursile tähtajaks laekunud töö hulgast valiti välja viis auhinnatavat.

Ühiskondliku interjööri preemia pälvisid Tea Tammelaan, Malle Jürgenson ja Krista Lepland Tartus asuva Lotte lasteaia interjööride eest.

Ajaloolise interjööri preemia läks Külli Salumile ja Riina Harikule interjööride eest hotellis Telegraaf. Publitsistika preemia võitsid Karen Jagodin ja Tiit Jürna näitusekataloogi "Tamm-Asi" eest. Büroo interjööri preemia anti üle Urmo ja Tüüne-Kristin Vaiklale Sakubü OÜ bürooruumide sisekujunduse eest. Eripreemia laureaadiks kuulutati Aivar Meos klubi Underground interjööri eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing