Romet Kreek • 17. juuni 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Londonis kuu suurim päevane börsitõus

Suurbritannia aktsiaturul oli eile sarnaselt Mandri-Euroopaga positiivne börsipäev. Aktsiad tegid enam kui kuu aja suurima päevase tõusu.

Briti juhtiv aktsiaindeks FTSE 100 tõusis 1,8 protsenti, 5897,90 pennile.

Säravaks sektoriks olid kaevanduskompaniid. Austraalia leht The Australian kirjutas, et Aluminium Corp of China võib suurendada osalust Rio Tintos. Rio aktsia hind tõusis 2,8 protsenti, 6051 pennile. Maailma suurima kaevanduskompanii BHP Billitoni aktsia hind tõusis 3,1 protsenti, 1923 pennile.

Teenustasude poolest on odavam Briti kompaniide aktsiaid osta USAst, kuna seal puudub börsitemplimaks. Lihtsaim viis nägemust võtta on börsil kaubeldava Suurbritannia fondi kaudu, mille sümboliks on USAs EWU. See fond aga ei järgi FTSE 100 liikumist, vaid MSCI UK indeksi oma.

Märtsi lõpu seisuga koosnes fond 23,65% finantssektori, 18,16% kütusekompaniide, 12,11% kaevanduskompaniide, 20,01% jaekaubanduse, 7,34% telekomide, 6,93% tervishoiu, 5,6% tööstusettevõtete, 4,56% kommunaalmajanduse ja 0,46% IT-valdkonna ettevõtete aktsiatest.

Briti pangad on kõvasti räsitud USAst alguse saanud kriisist ning kodumaisest kinnisvaraturu langusest. Kütusekompaniid ühes kaevanduskompaniide aktsiatega on juba mõnda aega olnud spekulantide lemmiksektoriteks.

Selle fondi hinna-kasumi suhteks on 11, aastaga on osak langenud 12%.

Rio Tinto sümboliks on USAs RTP, hinna-kasumi suhteks 21. BHP Billitoni vastava suhtarvu näiduks oli 18 ja sümboliks BHP.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt