3. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Fookuses suhted ja muutuv loodus

Tavapäraselt on festivalikavas valik filme, mida näidatakse ETV ekraanil. Seitse filmi võistlevad Eesti rahva auhinnale ja on sedapuhku teemal "Lapsed ja nende vanemad". Festivali pealiku Mark Soosaare sõnul tundub see teema puudutavat miljoneid. Inimeste üha vabam liikumine maakeral, sealhulgas tööjõu liikumine, toob kaasa perekondade lõhenemisi ja lisaks keerukusele meeste-naiste suhetes on see tekitanud väga palju purunenud sidemeid laste ja vanemate vahel.

Selle teema filmina tõi Soosaar näiteks ETVs 10. juuli õhtul linastuva filmi "Töötav ema", mis räägib loo Boliivia naisest, kes jättis paariks aastaks Iisraeli raha teenima minnes vanavanemate hoolde oma kaks mudilast. Paraku lubasid olud tal kodumaale naasta alles 15 aasta pärast. Lapsed olid tal küll alles, kuid puudus side nende ja ema vahel. On raha, aga ei ole armastust.

Teleekraanile jõudvale festivaliprogrammiosale saab laisk inimene elada kaasa tugitoolist tõusmata ja lisaks sellele osaleda vahest ehk maailma suurima festivaližürii töös. 12. juuli õhtul linastuva filmi järel algab telefonihääletus, mis selgitab välja, kellele ulatab riigikogu esimees Ene Ergma võitja auhinna. Hääletajate vahel läheb loosi Stockholmi kruiis Tallinkilt.

"See kõik on aga alles jäämäe veepealne osa," möönis Mark Soosaar. Kinolinal näidatav programm koosneb sajakonnast filmist, mille teemaks on "Inimene ja muutuv loodus". See on teema, mis pakub huvi väga paljudele dokumentalistidele üle maailma, sest järjest selgemaks saab tõde, et ilma puhta vee ja õhuta ei saa inimkond enam kaua eksisteerida.

Kavas on väga äärmuslikke filme, millest ühe jõhkrama näitena tõi Soosaar filmi Ameerika turistidest, kes raske raha eest Kambodža endistel sõjaväepolügoonidel lõbu pärast kuulipildujaist koduloomi maha kõmmutamas käivad. Sellele vastandub aga film tublist taanlannast, kes on Austraaliasse rajanud reservaadi, kuhu kogutakse koduloomadeks võetud ja hiljem hüljatud orangutane.

Viimastel aastatel on Pärnu filmifestivali lahutamatuteks kaaslasteks olnud rahvusvaheline tänavamuusikute konkurss ja noorte filmikool. Sel aastal tänavamuusikuid ei kohta.

Tänavu tuleb Pärnusse eelmistes filmikoolides osalenud innukas Rakvere Athena filmikooli seltskond, kes Mati Põldre ja Mark Soosaare käe all hakkab jäädvustama Pärnu häbiplekke. Objekte otsivad noored ise, juhendajad annavad nõu, kuidas salvestatu kokku monteerida.

Autor: Ülle Hallik

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt