Kartellikahtlus põhjendamatu

Eesti Kindlustusseltside Liit 23. juuli 2008, 00:00

Eesti Kindlustusseltside Liit (EKSL) lükkab ümber 18. juuli Äripäevas toodud väited, nagu oleks liit sõlminud kartellikahtlusega kokkuleppeid.

EKSLi juhatuse esimehe Kristjan Niinemaa kinnitusel pole liidu tegevuse raames konkureerivad kindlustusseltsid sõlminud mingeid kartellina käsitletavaid kokkuleppeid. Samuti pole seltsid arutanud konkreetsete maaklerite tasustamist ega vahendustasude suurust, kuna see info on koostöölepingute järgi konfidentsiaalne ning kahjustaks turuosaliste positsioone ja konkurentsi turul.

EKSL teeb vajadusel konkurentsiameti ja teiste järelevalveorganitega igakülgset koostööd, vältimaks turu toimimist kahjustavate kokkulepete sõlmimist.

Netohinnastamine tähendab seda, et kindlustusmaakler võtab tasu ainult kliendilt ehk osapoolelt, kellele ta teenust osutab ja kelle huve ta esindab (analoogia näiteks kinnisvara- või väärtpaberimaakleritega). Sellisel turul on kliendil võimalus parima hinna ja kvaliteedi suhtega maakleriteenuse pakkuja välja valida.

Kindlustusmaakler peab kindlustustegevuse seaduse kohaselt olema kliendi sõltumatu esindaja, kes võrdleb ja analüüsib turul pakutavaid kindlustustooteid, et leida kliendile kõige sobilikum pakkumine ja nõustada teda muudes kindlustusküsimustes. Ka Euroopa Komisjon on ühes raportis juhtinud tähelepanu sellele, et vaba konkurentsi kindlustusturul piirab maaklerite huvide konflikt, kuna nood võtavad raha kindlustusandjatelt.

Liit on Eestis tegutsevaid kindlustusandjaid (hetkel 13) ühendav organisatsioon, mis loodi 15. veebruaril 1993. Eesmärk on esindada liikmete ühiseid huve sotsiaal- ja majanduskeskkonna kujundamisel. EKSL on omakorda Euroopa kindlustusandjate ühenduse Comiteé Européen des Assurances (CEA) liige ja Eesti Tööandjate Keskliidu liige. Liit teeb koostööd Eesti Liikluskindlustuse Fondiga, mille liikmed on liikluskindlustuse kindlustusandjad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:39

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing