Agnes Ojala • 22. juuli 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Nõudlus nafta järele kasvab veel 50%

2008. aasta maailmaturu ülevaates märkis OPEC, et piisavate naftareservide ja uute meetodite abil maardlate kasutamisel suudavad tootjad nõudlust ka rahuldada, kirjutas BBC. Liit süüdistas praegustes kõrgetes naftahindades nõrka USA dollarit. Kriitikute hinnangul on hinnatõusus süüdi OPEC ise, mis keeldub tootmisvõimsusi tõstmast.

OPECi hinnangul on aastatepikkune periood, mil nafta hind oli madal, viinud selleni, et sektor on alafinantseeritud, mistõttu ei suudeta ka kasvavat nõudlust rahuldada. Nõudluse taga on liidu sõnul arenevad turud, nt Hiina.

Pärast aruande avalikustamist ütles OPECi peasekretär Abdullah al-Badri, et OPEC pumpab praegu enam kui piisavalt naftat.

Samas seisis raportis, et 2012. aastaks võib nõudlus nafta järele langeda 31 miljonile barrelile päevas ehk praegusest madalamale tasemele, kuna Euroopa ja USA püüavad oma sõltuvust naftast vähendada.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt