X-Files - kahe jalaga maas peal

Rivo Sarapik 08. august 2008, 00:00

Uus täispikk Salatoimikute film pakub enam seletatavaid nähtusi ning vähem müstikat.

Kui paar kuud tagasi lahendas Indiana Jones Mulderi ja Scully ampluaasse kuuluvat mõistatust ning ekraanilt lendas läbi ufogi, siis Salatoimikute tegelaskond on seriaali järjena valminud teises filmis kahe jalaga maa peal tagasi. Seletamatut ja maavälist on tavapärasest vähem, selle asemel on ruumi tegelaste väljamängimisele.

Kümne aastaga, mis on esimesest filmist möödunud, on Mulder erakuks taandunud ning kogub hobikorras FBI tegemistest pajatavaid väljavõtteid ajakirjandusest. Scully tegutseb arstina. Kui Mulder on vaimustatud võimalusest FBId kadunud agendi leidmisel aitama, siis Scully endisi aegu taga ei igatse ning tunneb muret pigem oma hoolealuse Christopheri pärast, kellel haigla juhtkonna arvates ravimatu haigus ning kulusid arvestades võiks noormehe surema saata.

Kui Mulder on justkui üheplaaniline salatoimikusõltlane, kellele võimalus taas FBI tegemistes kaasa lüüa justkui unistuse teostumine, siis Scully lisab oma hoolivuse ja nn teise eluga filmile inimlikumat mõõdet. Ei ole kumbki neist robot.

Nagu seriaali esimestel hooaegadelgi Vancouveris üles võetud teos maalib ekraanile jaheda pildi - lumised vaated, udu hõljumas maha jäetud tee kohal ja eemalt külast kostev koerte haukumine. Jahe hakkab ka saalis, kui film end vaikselt vaataja ette laiali laotab ning tänapäeva Frankensteini õõvastavatest ettevõtmistest pildi maalib. Lõpplahendus on ebasalatoimikulikult selge ja selgitatav.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing