ÄP fototoimetus • 28. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kopamehest sai küberründaja

Eile lõuna paiku jäid 5000 Elioni klienti ilma internetist ja lauatelefoniühendusest. Häirekeskust sai kätte vaid mobiiltelefonilt, mis ei ole normaalne.

Ettevõtetel ja asutustel oli töö tublisti häiritud, rahaline kahju on selgelt mõõdetav. Hansapanga kaardimaksed olid katkenud, ehkki nende taastamine õnnestus suhteliselt kiiresti.

See näitab, et me võime küll rääkida küberrünnetest meie vastu ja küberturvalisuse tõstmise vajadusest, aga me oleme üllatavalt haavatavad omaenda tagalast.

Ei olegi vaja, et mõni ebasõbralik riik või terroristlik rühmitus võtaks ette koordineeritud küberrünnaku meie vastu. Eelmise aasta pronksiöödele järgnes meie riigiasutuste ja internetipankade pommitamine küberruumist ja see põhjustas suurt peavalu.

Aga piisab ka sellest, kui ettevaatamatu kopajuht kaevab puruks paar optilist kaablit - tagajärjed on peaaegu samad. Võib mõnevõrra retooriliselt küsida, kas 2 protsenti sisemajanduse koguproduktist aitaks niisuguseid juhtumeid vältida? Tõsi, me hingame ses mõttes kergemalt, et eilses juhtumis puudus kuritegelik tahtlus, ainult hooletus, ettevaatamatus.

Äkki me üldse liialdame? Võib-olla oli see üksikjuhtum, force majeure? Ei.

Väiksemas mastaabis katkestus, mil ühel hetkel kadus nii telepilt kui ka internet ja jäi tummaks lauatelefon, leidis aset eelmise nädala laupäeval Keilas. Tõenäoline põhjus - tee-ehitusega seotud kaevetööd, mis katkestasid kaabli.

Keila juhtumis väärib tunnustamist, et telepilt (olümpiamängude eelviimane ja viimane päev) taastus natuke kiiremini kui ööpäeva pärast. Elioni internet ja lauatelefon hakkasid tööle juba ülejärgmisel päeval. Subjektiivse mulje järgi parandajad just ei kiirustanud.

Kas kaabellevi- ja andmesidefirmadel on oma meetmete plaan, et kaablite katkikaevamisi vähem juhtuks? Me ei ole pädevad õpetama, milles see peaks seisnema - kopajuhtide instruktaažile kutsumises, kaablite silmatorkavamas tähistamises nii tööjoonistel kui ka maastikul või firma esindaja kõrvalseismises, kui kaevetööd käivad.

Oleks ratsionaalne, kui ka valguskaablid oleks dubleeritud: katkeb ühest kohast, aga ühendus toimib edasi teistest kohtadest.

See olekski sõna otseses tähenduses rahvusvaheline võrk, internet. Muidugi, dubleerimine maksab.

Aga nõuda meetmeid oleks justkui õigus, sest me oleme kliendid ja meil on õigustatud ootus kvaliteetsele teenusele. Ei ole ju sõjaaeg, ei ole küberrünnakut, ei ole looduskatastroofi. Ptüi, ptüi, ptüi.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt