Tarbimisühiskonna must tulevik

Rivo Sarapik 29. august 2008, 00:00

Kui laps näeb Pixari uusimas animatsioonis "WALL-E" armsat lugu moodsa ja üle-eelmise põlvkonna roboti suhtest tulevikus, siis vanematele näitab film, millist tulevikku endale praegu USAga eesotsas sillutatakse.

Aastaks 2700 on inimene planeedi Maa niimoodi ära kurnanud, et siin juba aastasadu enam elada ei saa. Kogunenud saast lihtsalt ei jäta eriti ruumi ning riivab seejuures ka silma.

Lisaks maapinda katvale prügikihile ei lase õhus hõljuv ollus ja orbiidil tiirlev kosmoserämps eesotsas Maa tehiskaaslasega läbi piisavalt päikesevalgust ning nii on häiritud ka kogu rohelise kasvamine ja hapniku sünteesimine.

Seetõttu on inimene oma jalad koduplaneedi tolmust puhtaks pühkinud ja Päikesesüsteemist lahkunud, et galaktikate kaugusel kosmosekruiisilaeval Axiom paremaid päevi oodata. Veidral kombel on pääsenud vaid ameeriklased. Ei tea, kas suurima tarbimisühiskonna esindajad jätsid ülejäänud Maa elanikud lihtsalt saatuse hooleks ja nood surid välja?

Igal juhul on riigi suurima kaubaketi "Osta ja Palju" turundusajupesu viinud ostjaskonna nii kaugele, et otsuseid ei langeta enam ostja, vaid suurkorporatsioon, kelle arvates on uus punane sinine ning inimene ei pea moodsa tehnoloogia abiga enam ise sammugi kõndima, vaid saab selleks spetsiaalset sõidukit kasutada. Viimane on viinud nii kaugele, et inimese luustik on aastasadadega teinud taandarengu ja omal jalal liikujat temast polegi. Nii ongi kodanikud firma külge aheldatud.

Lisaks esindab firma ekraanipildi ja esteetika järgi Valget Maja, mis on ühelt poolt küll koomiline, ent tegelikult peegeldab reaalsust. On ju USA võimule ette heidetud suurkorporatsioonide, mitte tavakodanike huvide eest seismist. Ja ka näiteks Iraagi taastamisest huvitatud firmadel ei tule soojad suhted valitsejatega ärile kahjuks.

Maa hävingu peatab õnneks inimese saadetud sond, kes leiab maalt tärganud taime, mis lubab taas elu teket. Edasine on juba paatoslik naasmine endisele koduplaneedile.

Filmiandmebaasis IMDB on animatsioon hinnete põhjal teeninud 27. koha, mis on omas žanris kõrgeim selles edetabelis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing