Romet Kreek • 10. september 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Venemaa börsil jätkus kukkumine

Ehkki eilne börsipäev polnud küll nii hull kui üleeilne juba Venemaal mustaks teisipäevaks ristitud päev, tuli ikkagi investoritel vastu võtta kopsakas langus.

Venemaa börs kukkus eile juhtiva dollaripõhise RTSi indeksi järgi 4,4 protsenti, 1334 punktile.

Venemaa aktsiaturg kõigub kahe aasta madalaimal tasemel. Kui välisinvestorite pagemine Venemaalt on juba vana teema, siis nüüd on ka Venemaa oma raha aktsiatest välja astuma hakanud. Sealsed väikeinvestorid on aga ostmas.

Kuid Vene maaklerfirmad on hakanud ka laenuga aktsiaid ostnutele helistama ja lisatagatisi nõudma (ehk ingliskeelse terminiga väljendudes margin call'e tegema).

"Suurem osa kukkumisest on margin call'ide mõju," ütles Moskvas Pilgrim Asset Managementi peainvesteerimisstrateeg James Beadle Bloombergile. "Maaklerfirmad on samuti valu tundma. Nad on ostnud oma kontole palju aktsiaid, mis on nüüd kahjumisse kukkunud."

Ka investeerimisfondidest kardetakse, et investorid tõmbavad sealt raha välja, mis sunnib fondijuhte aktsiad müüma. Rääkida siinjuures sellest, kui soodsalt on Venemaa aktsiaturg hinnatud, näib praegu suisa kohatu.

JPMorgan ootas eile hommikul jätkuvat margin call'idest tulenevat müügisurvet ning soovitas omada Vene aktsiaid vähem, kui võrdlusindeksis on nende osakaal. Venemaa majandusväljavaate asemel kõigutab investoreid geopoliitiline risk ja poliitika.

Venemaa kuldhani on meelitanud aastate jooksul sinna ka võimendusega riskifondide raha, kes nüüd kogevad raskeid aegu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt