Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  See valitsus, kes õlle hinda tõstab...

  Lõpuks ometi on valitsus jõudnud eelarve koostamisel konkreetse otsuseni. Pole muidugi ime, et see nii kaua aega võttis. Eesti poliitikas on tavaks keskenduda mitte tulemusele, vaid kauplemisele. Kui valdkondade järjestikuse läbitöötamise asemel räägitakse kogu aeg kõigest, mõeldes vaid võimuerakondade vahelisele tasakaalule, on seegi suur saavutus, et midagi üldse otsustatakse. Braavo?
  Mitte päris. Ütleme otse välja: Äripäevale selline eelarve ei meeldi. Kui raha napib, alustab tark majandaja kulude kokkuhoiust. Eesti valitsus aga korjas kõigepealt kokku tulud ning lükkas eelarve täitmise maksumaksja kanda.
  Käibemaksuerisuste ühtlustamine on üks väheseid kohti, kus valitsus Äripäeva soovitusi kuulda on võtnud. Suund on küll õige, kuid samas tasunuks erisuste kaotamisele läheneda samm-sammult, mitte virutada niigi raskel ajal korraga 13protsendilise maksutõusuga. Praegu tõmbub lõõg majutusasutuste kaela ümber üsna karmilt koomale.
  Töötuskindlustusmakse kerkis 1,5 protsendini, seegi tõstab ettevõtete tööjõukulusid. Selle üle imestas ka töötukassa juht Harri Taliga, kelle arvates pole selleks mingit vajadust: töötukassal on varuks ligi 3 miljardit krooni.
  Valitsusliikmed on mõista andnud, et ees seisab valik: kas ühekordne, ostmisel tasutav automaks või kütuseaktsiisi tõus.
  Kahtlemata oleks kütuseaktsiisi tõusu mõju laialdasem ja kiirem. Kütuse hind mõjutab praktiliselt kõiki elualasid. Automaks pitsitab seevastu eratarbijaid ning autofirmasid. Hea valik pole kumbki.
  1. juulil tõusva alkoholiaktsiisi kohta peaks piisama vahva sõduri Švejki hoiatusest: see valitsus, kes õlle hinda tõstab, kaua ei püsi.
  Gaasiaktsiisi tõstmise vastu võtsime sõna vaid mõni päev tagasi. See lööb valusalt nii mitme sektori ettevõtteid kui ka eratarbijaid. Kõik maksutõusud koos kergitavad aga inflatsiooni, lükates euro meist aina kaugemale.
  Äripäeva arvates on härrased Ansip ja Padar keetnud kokku kehva eelarve. Viga on aga mitte üksikasjades, vaid lähtekohas: otsitakse aina uusi kohti, kust makse kehtestades raha kokku kahmata, kokkuhoiule ei mõtle aga keegi.
  Eilsel istungil kinnitas valitsus saneerimisseaduse eelnõu. Ehk oleks paslik sealt hea idee laenata, kutsuda appi mõni rahvusvaheline konsultatsioonifirma ning Eesti riik ära saneerida? Praeguse riigieelarve jaoks on muidugi lootusetult hilja. Aga eelarve tuleb ka järgmisel aastal. Ja ülejärgmisel. Kokkuhoidu on alati vaja ning kui sellega ise hakkama ei saada, võib ju asjatundja appi kutsuda.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Jaemüüjad hoidsid USA aktsiaturge vee peal
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Riik valmistub mereparkide lubade oksjoniks
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Töötuid on Eestis rohkem, kui statistika näitab
Töötukassa andmetest tuli välja, et praegu on töötuid registreeritud rohkem, kui statistikaameti teise kvartali statistika näitab. Üks põhjus võib olla see, et Ukrainast pärit põgenike töötuna arvele võtmine statistikaameti andmetes ei kajastu.
Töötukassa andmetest tuli välja, et praegu on töötuid registreeritud rohkem, kui statistikaameti teise kvartali statistika näitab. Üks põhjus võib olla see, et Ukrainast pärit põgenike töötuna arvele võtmine statistikaameti andmetes ei kajastu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.