ÄP fototoimetus • 16. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Börsipaanika peatas Moskvas kauplemise

Suurimate kukkujate seas olid Venemaa kaks suurimat panka Sberbank ja VTB Group, mille aktsiad odavnesid vastavalt 19% ja 33%. Riigi kontrolli all oleva naftafirma Rosneft aktsia kukkus 20%, madalaimale tasemele 2006. aasta börsidebüüdist, vahendas agentuur Blooberg.

Börsiindeks Micex kukkus pärastlõunal 890,29 punktile ehk 17%, enne kui kauplemine börsil peatati. Tegemist on madalaima tasemega 1998. aasta finantskrahhist.

Teine peamine börsiindeks RTS tagurdas 12%, 1131,2 punktile, mis märgib 19. mai haripunktist enam kui 50% suurust langust. Toona oli indeks tasemel 2487,92 punkti.

"See on paanika," ütles Oleg Vorotnitski, Uralsib Financial Corp kauplemisosakonna juht. "Turul on likviidsusprobleemid, inimesed ei saa oma positsioone refinantseerida ja hakkasid müüma. Paanikale annab hoogu mure (suure kindlustuskontserni) AIG pärast USAs," lisas Corp.

Üleöö tõusis turul dollari intress 333 baaspunkti võrra, 6,44 protsendile, mis on suurim hüpe, teatas British Bankers' Association.

Gazpromi aktsia tagurdas eile 14%, 166,99 rublale, mis on pea poole madalam tase 19. mai tipust, mil see maksis 367,54 rubla.

Nafta hind langes eile alla 91 dollari taset barrelist - kahe päevaga on langus üle 10 dollari. Languse põhjus on Wall Streetil - kardetakse, et finantsturgude torm süvendab majanduslangust ning nõudlus nafta järele väheneb.

"Praegu suunavad arenguid Venemaa börsil maailma finantsturgudel toimuv ning nafta hind," kirjutas J.P. Morgan Chase & Co. oma investoritele. "Vene aktsiaturu väljavaated on kõike muud kui rõõmustavad."

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt