Kruuda teeb börsil mustkunsti

ÄP 03. oktoober 2008, 00:00

Äripäeva hinnangul on tänases lehes ilmuv uuriv lugu Oliver Kruudale kuuluva Kalevi bluffimisest piisav väitmaks, et Kalev ei sobi börsifirmaks.

Börsil noteeritud ettevõtted peavad olema Eesti äri tipp, klubi, kuhu kuuluvad ausad ja läbipaistvad firmad, kelle juhid ning tuumikomanikud austavad ka väikeaktsionäre. Kalevi kvartaliaruanded tekitavad väga palju küsimusi. Kahjuks ei ole võimalik saada neile küsimustele aga selgeid ja ammendavaid vastuseid.

Ettevõtte juhtidel kulus mitu päeva, et Äripäeva küsimustele üldse mingi vastus edastada. Seal ei olnud piisavaid selgitusi ja küsimused jäid endiselt püsti. Börsiteate koostas ettevõte alles eile, pärast seda, kui Äripäev asjast kirjutama asus. Selline vassimine kahandab usaldust ja Äripäev ühineb finantsinspektsiooni soovitusega - investorid, hoidke Kalevist eemale.

Ei saa usaldada raha firma kätte, kes kolm kvartalit järjest raporteerib korralikest käibe- ning kasuminumbritest, kuni ühel hetkel selgub, et kasum on haihtunud ning keegi ei oska seda investorile selgitada. Täielik müstika on näiteks piimatoodete käibe vähenemine, sest nii nagu ka tänases Äripäevas mainib Ardo Ojasalu, ei ole loogiline, et piimatoodete käive nii tugevalt kõigub.

Kui Äripäeva esitatud kahtlused peavad paika, siis võib Kalevi juhtide ja suuromaniku käitumist pidada ka pettuseks, sest avalikkusele valeinfot jagades on kuritarvitatud investorite usaldust ning neilt raha välja petetud.

Võib väita, et see ei ole ju mingi uudis, sest Eesti juhtivad analüütikud ei jälgi enam ammu Kalevit ega ole nõus andma ka selle ettevõtte suhtes investoritele soovitusi. See peaks olema potentsiaalsetele aktsionäridele juba piisavalt hoiatavaks signaaliks. Kui mõni riskijulge investor soovib vaatamata sellele Eesti ühte tuntuimat kaubamärki omavasse firmasse siiski investeerida, on see tema vaba valik. Kui ta usaldab Oliver Kruudat ja on veendunud, et suudab koos temaga edukas olla, siis olgu investoril võimalus ka Kalevisse raha paigutada. Tõrjudes Kalevi börsilt, võtame me investoritelt selle võimaluse ära.

Toimetus on arvamusel, et sellist kauboikapitalismi ei saa börs institutsioonina aktsepteerida. Kui Tallinna börs on ettevõtte vastu võtnud, siis on ta andnud välja sisulise kvaliteedimärgi ja kinnituse investorile, et tema huvid on kaitstud. Kalevi kvartaliaruannete puhul ei saa küll rääkida kvaliteedist ega investorite huvide kaitsest. Pigem tundub, et börs on olnud Kaleviga suheldes mannetu ja hooletu. Börsiettevõtte staatus on ilus fassaad, mille varjus Kalevi suuromanik saab tegeleda loomingulise raamatupidamise ja mustkunstiga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing