Kadrin Karner • 2. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Töötlev tööstus tegi augustis vähikäiku

Tööpäevade arvuga korrigeeritult jäi toodangu mahu muutus miinusesse 1,8 protsendiga. Kui varem on müügi vähenemist aidanud kompenseerida ekspordi kasv, siis augustis jäi töötleva tööstuse müük välisturgudele aastatagusele tasemele veidi alla, kommenteeris majandusministeerium.

"Võib öelda küll, et paarkümmend protsenti on langust," ütles A. Le Coqi juht Tarmo Noop eile statistikaameti andmeid kuuldes. Põhjustena näeb ta mitme asja koosmõju. "Juulis tõusis väga kõvasti aktsiis, mis tõstis hinda. Hinnad on võrreldes eelmise aastaga 40 protsenti kõrgemad." Samuti on tõusnud tooraine hind, mis on tingitud vilja hinna tõusust maailmaturul.

Eksport praegu A. Le Coqi hätta jätnud ei ole, kuna suvi on lõuna pool soe olnud. "Mujal drastilist kukkumist ei ole," kinnitas Noop, kuid tõdes, et siiski on kahanenud müük Leedus ja Lätis võib-olla isegi rohkem kui Eestis.

Viiratsi saeveski juht Tõnu Ehrpais ütles, et nad toodavad juba eelmisest sügisest alates umbes 20 protsenti vähem ning ka Euroopa eksportturgudel on tarbimine vähenenud.

"Augustis ei ole oluliselt vähem tootnud, aga kindlasti on selline tendents, kui aastat kokku vaadata," ütles Ehrpais.

Hinnalangus Viiratsi saeveski toodetel jääb võrreldes eelmise aastaga juhi sõnul 20 ja 30 protsendi vahele. Samuti on lattu tekkinud ülejääk. "Tegelikult on seis mõlemal pool nukram," kirjeldas Ehrpais toodete turustamist sise- ja välisturul. Ehrpaisi sõnul on nii Mandri-Euroopa kui ka Suurbritannia - Viiratsi saeveski põhiturg - väga nõrgas seisus. Samuti ei suudeta veel konkureerida Põhjamaade saeveskitega.

"Ega turgusid ümber ei tee," tõdes Ehrpais. Puitmaterjali tarbimine on tema sõnul Euroopas vähenenud: ehituste alustamine on langustrendis.

Kunda Nordic Tsemendi juht Meelis Einstein ütles, et Eesti turule planeeritud mahud olid suuremad kui nõudlus, mistõttu püütakse ülejääki Venemaale maha müüa.

"Küsimus on selles, et planeerisime selle aasta Eesti mahud oluliselt suuremad," rääkis Einstein, kelle sõnul sai tehtud valearvestus. "Meil oli niikuinii eksport Venemaale, aga nüüd on vaja Eesti ülejäägid kuhugi panna ja sellega on juba raskusi," lausus ta.

"Ei ole kellelegi eksportida. Meie naaberturud ümberringi on ka samasuguses olukorras," rääkis Einstein.

Tema sõnul oli neil korralik müük Soome, aga nüüd Soome enam nii palju ei vaja, õnneks läheb Lätis praeguseni veel üsna hästi. Venemaale müügiga on tema sõnul keerulisem küsimus.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt