ÄP fototoimetus • 12. oktoober 2008 • 4 min
Jaga lugu:

Börsi juht: krahhi lõpetab pankade usalduse taassünd

Reedel vastas Andrus Alber aripaev.ee lugejate küsimustele.

Mida Te arvate börsikrahhist maailmas? Kaua see kestab?

Viimaste aastate kiire börsitõus ei saanud lõputult kestma jääda. Turgude languse kiirus on aga kindlasti olnud kõigile üllatuseks. Kestvust on raske hinnata ja see sõltub eelkõige sellest, millal finantssüsteem taas normaalselt toimima hakkab ehk taastub usaldus pankade endi vahel.

Tallinna börs paistab olevat kokku kuivanud. On selle pidamisel üldse mõtet?

Börsil toimuvat peab vaatama mitte niivõrd ettevõtte AS Tallinna Börs kontekstis, kuivõrd terve riigi ja piirkonna majanduse kontekstis. Kui turg langeb, on majanduse sooritus kehv, ja kui hinnad tõusevad, on sooritus hea. Nüüd on küsimus selles, kas tasub hakata kiruma peeglit, sest meile ei meeldi sealt vastu vaatav pilt, või haarata kammi järele ja püüda juukseid siluda.

Milliseid aktsiaid praegu osta soovitada julgete?

Üksikutele aktsiatele ma ostu- ega müügisoovitusi ei anna. Iga investor peab enda jaoks ise selgeks tegema, millist piirkonda, sektorit ta eelistab, millesse usub. Ka riskitaluvus on igal investoril erinev.

Eestlaste säästud haihtuvad nagu kevadine lumi. Kas ei oleks võimalik Tallinna börsil teha vaheaeg?

Suurem osa Eesti inimeste sääste, mis on investeeritud pensioni- või investeerimisfondide kaudu, on investeeritud väljaspool Eestit ja seetõttu Tallinna börsil kauplemise peatamine üldist olukorda ei muudaks. Börsi mõte ongi see, et investorid saaksid neile sobival hetkel väärtpabereid osta või müüa. Ka on mitme Eesti ettevõtte aktsiad noteeritud lisaks Tallinnale ka Londoni, Varssavi jt börsidel ning seal jätkuks kauplemine nendega sõltumata sellest, millise otsuse teeksime Tallinnas.

Millest sõltub Tallinna börsi püsimajäämine?

Tallinna börsi edasine käekäik sõltub kauplemisaktiivsusest ja sellest, kui paljud investorid soovivad Tallinna kaudu kaubelda, samuti sellest, kui paljud ettevõtted soovivad just Tallinna börsi kaudu muutuda avalikult kaubeldavaks.

Millal tuleb Balti riikide ühisbörs?

Juba praegu kuuluvad kolm Balti börsi samasse NASDAQ OMX gruppi, oleme oluliselt ühtlustanud noteerimis- ja kauplemispõhimõtteid, turureegleid, Eesti investoritel on võimalik osta ka Läti ja Leedu aktsiaid otse oma Eestis asuvale väärtpaberikontole jne.

Kas Järvevana ja Trigon PD koht on Tallinna börsil või tegelikult alternatiivnimekirjas?

Järvevana ja TPD aktsiatel on praegu juures vaatlusmärge ehk me juhime investorite tähelepanu sellele, et nende aktsiate puhul tasub oma otsuseid pikemalt kaaluda.

Millised investeeringud Teil endal on?

Olen investeerinud erinevatesse fondidesse, investeerimishoiustesse ja tähtajalistesse hoiustesse.

Kas hoiate oma investeeringuid Tallinna börsil ja kas soovitate seda teistelegi?

Ostsin Tallinna börsil noteeritud ettevõtete aktsiaid juba börsi algusaastatel. Praegusesse ametisse asudes aga müüsin kõik aktsiad maha, vältimaks kahtlustusi siseinfo kasutamises.

Mida arvate praeguse valitsuse majanduspoliitikast?

Mulle tundub, et viimastel kuudel on tehtud palju kiirustatud otsuseid, soovimata mõelda pikematele tagajärgedele.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt