Kadri Jakobson • 26. oktoober 2008 kell 22:00

Pärnu linnaametnikud jäid prokuratuuri ja kapo küüsi

Lääne ringkonnaprokuratuuri andmetel alustasid kaitsepolitseiameti Pärnu osakond ja Lääne ringkonnaprokuratuur Pärnu linnavalitsuse ametnike suhtes menetlust Karistusseadustiku N 300 alusel, mis puudutab riigihangete teostamise nõuete rikkumist.

Prokuratuuri andmetel üritasid Pärnu linnavalitsuse ametnikud luua põhjendamatult soodustingimusi ja eeliseid selle aasta mais välja kuulutatud Pärnu linna tänavate hooldustöödega seotud riigihankes osalenud ettevõttele.

"Ametnikud rikkusid riigihangete seaduse nõudeid," öeldi prokuratuurist.

"Jah, me osalesime seal, kuid ei võitnud. Me ei soovi kommenteerida Pärnu linnavalitsuse ametnike ja politsei tööd," lausus hankel osalenud Baltifalti juht Peeter Tamm.

Menetluse üheks osapooleks võib olla ka suur prügifirma Cleanaway.

Pärnu teede hooldushanke võitja Rapla Teed juhatuse esimees Tõnu Vilipuu ütles, et et Cleanaway pakkumine oli 40% kallim. "Mulle tundub, et justkui taheti hange mängida Cleanawayle," lisas ta.

Ta möönab, et ehkki ta on Soomes, on ta sündmuste arenguga kursis. "Ma arvan, et tegelik probleem ja uurimise põhjus on siiski kuskil mujal kui selles teedehoolduse lepingus," lausus Vilipuu.

Cleanaway tegevjuht Argo Luude polnud reedel kättesaadav, büroojuht Piret Lootsalu ei osanud aga hankega seotut kommenteerida.

Mis siin imestada, viimane aeg oli linnapea Mart Viisitamme ja abilinnapea Simmo Saare kabinettide läbiotsimiseks, selleks oli juba ammu aeg. Ma ei tea, kas just nendest kabinettidest midagi leitakse.

Pärnus käib juba pikemat aega kahtlane tegevus. Eks Viisitamm käitub nüüd nii, nagu suur valge isa talle ette dikteerib, kui vaja, läheb puhkusele, kui vaja, vahetatakse välja. See viimane variant siiski tõenäoline ei ole, koalitsioon ise enda vastu ei hääleta.

Näen uurimises paari väga küsitavat aspekti. Üks neist on see, et avalikkusele on tulnud info, et uurimist alustati tulenevalt anonüümkirjast. Teisest küljest on kõikide nende uurimistega viimasel ajal see negatiivne asi, et uurimist alustatakse suure aplombiga, teatatakse ajakirjandusele ja siis see venib, venib ja venib. Lugedes teiste erakondade kommentaare, jääb mulje, et keskerakondlasest Pärnu linnapea on hukka mõistetud enne tegeliku süüdistuse esitamist.

Hetkel kuum