ÄP fototoimetus • 2. november 2008 kell 22:00

Pärnu ehitusfirma käes pantvangis

Kui sa näed, et oled auku sattunud, siis esimese asjana lõpeta kaevamine, öeldakse. Pärnu linnavalitsus pole kahjuks sellest tarkusest midagi kuulnud: tema käitub hoopis vastupidiselt, püüdes SMS-laenu võtja kombel vanu laene uutega kustutada.

Sisuliselt mängis Pärnu linn ennast uue linnavalitsuse büroohoone ehitusega pantvangi ühe erafirma kätte. Kuna linn jättis kohustused täitmata, saab erafirma nüüd tingimusi dikteerida.

Algul tundus kõik roosiline. Linn tellis raehoone remondi, sest see pidi tulema odavam kui uue hoone ehitus. Tehti konkurss, selgitati välja võitja - ehitusfirma Steniard - ja linn pidi hakkama liisingmaksete näol lepingut täitma. 2009. aastaks pidi kõik makstud olema ja asi korras.

Selle asemel jättis linnavalitsus oma kohustused Steniardi ees täitmata. Linnapea Mart Viisitamm isiklikult kauples ehitusfirmalt maksetele ajapikendust (otsus, millest osa volikogu liikmeid kuulsid alles kaheksa-üheksa hiljem) ja andis sellega jõupositsiooni Steniardile. Selle aasta lõpuni nõustus ettevõtte vähendama linna igakuiseid liisingmakseid umbes poolele miljonile kroonile (mis algselt pidid olema 3,5 miljonit), kuid järgmisest aastast on kassa seda magusam: kuumaksed tõusevad püstloodis nagu kosmosesse suunduv rakett enam kui 10 miljonile kroonile. Kuna see summa käib suvepealinnale üle jõu, püüab linnavalitsus lahendada olukorda uute laenudega.

Muidugi tekib sellepeale pahatahtlik küsimus: kas auku satuti kogemata või meelega? Linnaametnike sõnul sooviti teenida vajalik raha linnale kuuluvate kinnistute müügiga. Kuid aeg jõudis pärnakatest ette: kui raehoone ehitati buumi tipphetkel, siis linnavara müük sattus juba majanduslanguse ajale, kui nõudlus kokku kuivas. Miski siin loos siiski ei klapi.

Kahtlusi tekitab Steniardi lennukas karjäär Pärnu linnavalitsuse ihuehitajana. Kui ehitusfirma büroohoone remondihanke võitis, siis oli tegemist tundmatu tegijaga (mida alles ootasid ees uued tellimused Pärnu linnavalitsuselt). Steniard kasutas ka klassikalist ehitajate nippi, mis juba Kumu kerkimisel end ära tasus: ehitus hakkas pärast konkursi võitja selgumist kallinema.

Võib-olla kuuleme peagi täpsemalt Pärnu praeguste ja endiste (abi)linnapeade tehingutest. Alles paari päeva eest väitis prokurör näiteks, et Pärnu endise linnapea Vello Järvesalu kinnipidamine oli õigustatud. Tegemist on selle Vello Järvesaluga, kes juhib samuti Steniardi rajatud Taastusravikeskuse Estonia saunakompleksi.

Niikaua teame seda, et Pärnu linnas haiseb miski, ja see pole mitte meri.

Autor: ÄP

Hetkel kuum