Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pärnu ehitusfirma käes pantvangis

  Kui sa näed, et oled auku sattunud, siis esimese asjana lõpeta kaevamine, öeldakse. Pärnu linnavalitsus pole kahjuks sellest tarkusest midagi kuulnud: tema käitub hoopis vastupidiselt, püüdes SMS-laenu võtja kombel vanu laene uutega kustutada.
  Sisuliselt mängis Pärnu linn ennast uue linnavalitsuse büroohoone ehitusega pantvangi ühe erafirma kätte. Kuna linn jättis kohustused täitmata, saab erafirma nüüd tingimusi dikteerida.
  Algul tundus kõik roosiline. Linn tellis raehoone remondi, sest see pidi tulema odavam kui uue hoone ehitus. Tehti konkurss, selgitati välja võitja - ehitusfirma Steniard - ja linn pidi hakkama liisingmaksete näol lepingut täitma. 2009. aastaks pidi kõik makstud olema ja asi korras.
  Selle asemel jättis linnavalitsus oma kohustused Steniardi ees täitmata. Linnapea Mart Viisitamm isiklikult kauples ehitusfirmalt maksetele ajapikendust (otsus, millest osa volikogu liikmeid kuulsid alles kaheksa-üheksa hiljem) ja andis sellega jõupositsiooni Steniardile. Selle aasta lõpuni nõustus ettevõtte vähendama linna igakuiseid liisingmakseid umbes poolele miljonile kroonile (mis algselt pidid olema 3,5 miljonit), kuid järgmisest aastast on kassa seda magusam: kuumaksed tõusevad püstloodis nagu kosmosesse suunduv rakett enam kui 10 miljonile kroonile. Kuna see summa käib suvepealinnale üle jõu, püüab linnavalitsus lahendada olukorda uute laenudega.
  Muidugi tekib sellepeale pahatahtlik küsimus: kas auku satuti kogemata või meelega? Linnaametnike sõnul sooviti teenida vajalik raha linnale kuuluvate kinnistute müügiga. Kuid aeg jõudis pärnakatest ette: kui raehoone ehitati buumi tipphetkel, siis linnavara müük sattus juba majanduslanguse ajale, kui nõudlus kokku kuivas. Miski siin loos siiski ei klapi.
  Kahtlusi tekitab Steniardi lennukas karjäär Pärnu linnavalitsuse ihuehitajana. Kui ehitusfirma büroohoone remondihanke võitis, siis oli tegemist tundmatu tegijaga (mida alles ootasid ees uued tellimused Pärnu linnavalitsuselt). Steniard kasutas ka klassikalist ehitajate nippi, mis juba Kumu kerkimisel end ära tasus: ehitus hakkas pärast konkursi võitja selgumist kallinema.
  Võib-olla kuuleme peagi täpsemalt Pärnu praeguste ja endiste (abi)linnapeade tehingutest. Alles paari päeva eest väitis prokurör näiteks, et Pärnu endise linnapea Vello Järvesalu kinnipidamine oli õigustatud. Tegemist on selle Vello Järvesaluga, kes juhib samuti Steniardi rajatud Taastusravikeskuse Estonia saunakompleksi.
  Niikaua teame seda, et Pärnu linnas haiseb miski, ja see pole mitte meri.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Raadiohommikus: uus konkurentsivalvur, külmad sügistuuled ja kuum debatt
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Euroopa ladude buumile koidab lõpp
Koroonapandeemia ajal tõusid ärikinnisvaras tavapärasest rohkem tähelepanu alla laopinnad, kuid nüüd kannatavad need intressitõusude ja väheneva nõudluse pärast, vahendab Financial Times.
Koroonapandeemia ajal tõusid ärikinnisvaras tavapärasest rohkem tähelepanu alla laopinnad, kuid nüüd kannatavad need intressitõusude ja väheneva nõudluse pärast, vahendab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.