Kiusaja naudib ohvri piinamist

Siim Sepp 11. november 2008, 00:00

"Me olime üllatunud, sest kiusajaid kujutatakse tavaliselt külmade ja emotsioonitutena, kes ei oska teistele kaasa tunda," ütles Benjamin Lahey Chicago Ülikoolist Reutersile.

Uurijad võrdlesid kaheksat 16-18aastast agressiivse käitumisega poissi kaheksa poisiga, kellel ülemäärast agressiivsust ei esinenud. Mõlemale rühmale näidati vägivaldset videot, kus üks inimene valmistab teisele piinu, samal ajal nende aju funktsionaalse magnetresonantstuvastuse abil skaneerides.

Agressiivsete poiste ajus aktiveerusid piirkonnad, mis on seotud heaolutunde tekitamisega. Kontrollgrupil aktiveerus aga see osa ajust, mis vastutab enesekontrolli säilitamise eest. Seega on kiusaja aju ehitatud nii, et teiste piinad pakuvad talle rahuldust ning seetõttu on ka agressiivne käitumine olemuselt pigem pidev kui ühekordne nähtus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing