Kadri Jakobson • 12. november 2008 kell 22:00

TTÜ ostis ära nelja aasta ärireisid

Tavatult suuremahulises riigihankes, mida ka reisifirmad nimetavad erandiks, osales kokku neli firmat, kellest hanke võitjaks osutus Reisieksperdi AS. Ühispakkumiste korral saavad teenust pakkuda lisaks Reisieksperdile ka Kaleva Travel ja Baltic Tours. Hange tehti neljaks aastaks lihtsustatud korras.

TTÜ riigihangete osakonna juhataja Egon Müüri sõnul on tegemist ärireisipakettidega, milles sisaldub lisaks lennupiletitele ka öömaja, kindlustus jms. Müür lisas, et määravaks sai hanke puhul firmade pakutav allahindlus ehk reisipreemia, mille eest saab TTÜ teha n-ö boonusreise.

TTÜ finantsdirektor Ardo Kamratov ütles, et hange puudutab 1400 ülikooli töötajat ja lisaks ka paari tuhandet üliõpilast. Ta lisas, et selleks aastaks on komandeeringutele planeeritud 21,9 miljonit krooni, mis on miljoni võrra rohkem kui 2007. aastal.

"Estravel kui pakkkuja kvalifitseerus ja tema pakkumine vastas nõutud tingimustele. Kuna kõik reisibürood osutavad teenust 0% teenustasuga, sai otsustavaks reisipreemia protsent. Estraveli reisipreemia protsent oli kõige väiksem ja seega TTÜ-le kõige vähem kasulikum," selgitas Kamratov.

Nii Kaleva Travel kui ka hanke võitnud Reisieksperdi juhatuse esimees Sven Lõokene möönis, et nad osalevad riigihangetel pidevalt, kuid tegemist on siiski ühe suuremahulisema hankega. "Pakkumise korraldamise eesmärk on alati saada kvaliteetse teenuse juures madalaim hind," ütles Lõokene. "TTÜ soovis saada nn komplekslahendust ehk kõiki reisiteenuseid ühest büroost. Hankel osalenud bürood tegid loomulikult pakkumised individuaalselt. Valiti kolm, kellelt edaspidi pakkumisi küsitakse ja kes hinnas ja teenuse kvaliteedis ka edaspidi konkureerivad," selgitas ta.

Kui suurt allahindlust nii suure hanke puhul on võimalik teha, Lõokene ei öelnud.

Kaotajaks osutunud Estravel jäi hanget kommenteerides ametlikuks ja napisõnaliseks.

"Estravel osales ühe pakkujana 2008. juunis TTÜ korraldatud avatud hankemenetlusega riigihankes ärireisiteenuste ostmiseks. Kõigi hankes osalenud reisibüroode pakkumised tunnistati vastavaks hankes nõutud tingimustele. Valikukriteeriumidest sai antud hankes määravaks reisipreemia protsent ostetud teenuse summast," öeldi firmast.

Tartu Ülikoolist kinnitati, et nemad selliseid hankeid teinud pole. TÜ 2007. aasta majandusaasta aruandest järgi olid eelmise aasta lähetuskulud 39,3 miljonit krooni. Selles sisalduvad kõik lähetustega seotud kulud, sealhulgas päevarahad, majutus, transport.

Hetkel kuum