Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Esimese vabariigi jõululaud nüüdsega võrreldes kasinam

  Suur- ja Väike-Karja tänava nurgale Riia-Vene Kommertspanga tarvis 1912. aastal ehitatud hoone, kus praegu asub hotell Barons koos restoraniga Margarita, on olnud edukate inimeste kants ligi sajandi.
  Hotelli restorani Margarita kokk Mauri Viilma, kellega koos tutvusime eelmise sajandi algusest pärit kokaraamatuga, ütles, et esimese Eesti vabariigi aegne härras- ja maarahva toidulaud erinesid teineteisest oluliselt.
  Maarahvas tegi jõuluroogi sellest, mida oli saada ja mis kodupõllul kasvas, ning sellest, mis oli sügisel sisse tehtud.
  Küll aga oli pühade ajal toitu laual tavalisest rohkem ja toidud olid peenemad - oli nii kringleid kui ka omatehtud nisupruulist saia, mis polnud igapäevane.
  Olulisel kohal olid hoidised, mis olid aktuaalsed ka läbi terve nõukogude aja, kuid millega tänapäeval enam jännata ei viitsita. Jõulude ajaks tapeti kindlasti koduloomi. Pühade ajal söödi nende kvaliteetsemad osad ära, seajalad ja muud kõrvalproduktid jäid vastlateks. Osa liha soolati, ise tehti nii vorste (veri- ja tanguvorsti) kui ka sülti.
  Kindel jõuluroog maal oli peedisalat köömnetega. Magustoiduks olid hoidised ja õunad, jõhvikad suhkruga (kel suhkrut oli), pühade ajal söödi ka kompvekke.
  Kohvi tehti ise siguritest (viljakohv), vaesemates kohtades ka tammetõrudest. Võimalusel segati viljakohvi ka päris kohviubadega. Tehti õlut, kalja ja mõdu, aeti piiritust.
  Härrasrahval olid esimese vabariigi ajal kättesaadavad nii eksootilised puuviljad kui ka retseptid: mandlid ja virsikud, apelsinid ja ananassid.
  Põhimõtteliselt oli tollal saadaval enamik praegusaegseteks toitudeks vajalikke aineid.
  Härrasrahvas sõi talurahvaga samu komponente, kuid need olid peenemas vormis - näiteks täidetud seapead ja -jalad.
  Maitseainetest kasutati maal seda, mis põllul kasvas: petersell, köömned, rõigas, till ja pune ehk vorstirohi. Loomulikult ka soola ja pipart. Kallimatest maitseainetest olid esindatud kaneel, nelk ja aniis. Praegu on valik muidugi laiem, odavam ja kättesaadavam.
  Autor: Hans Saarvelt
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Läti tanklaketi Virši tugevad tulemused rõõmustavad investoreid jätkuvalt
Läti kütuste ja alternatiivsete energiaallikate kaupleja Virši-A kasvatas esimesel poolaastal müügitulu 60% ning EBITDA kasvu on ettevõttel ette näidata üle 47% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.
Läti kütuste ja alternatiivsete energiaallikate kaupleja Virši-A kasvatas esimesel poolaastal müügitulu 60% ning EBITDA kasvu on ettevõttel ette näidata üle 47% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Erametsakeskus: paberi- ja küttepuidu hinnad on uskumatult kõrged
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.