18. detsember 2008 kell 22:00

Swedi pensioniotsused võivad tulla Rootsist

Hansa Investeerimisfondide nõukogu liige Robert Kitt ütles, et ei saa öelda ei ega jah, kas Swedbank viib pensionivara haldamise Rootsi, sest koostööd varade investeerimisel on tehtud juba mitu head aastad ja koostöö jätkub.

Tartu Ülikooli majandusdoktorant Mart Jesse kirjutas Eesti Päevalehes, et suurim pensionivarade haldaja tõmbab oma tegevust Eestis kokku ja plaanib tegevuse üle viia Stockholmi. Kiti sõnul töötas Jesse umbes pool aastat tagasi veel Swedbankis.

"Seal on suurusjärgu võrra rohkem inimesi, kes tegeleb analüüsiga, kas näiteks aktsiad on paremad kui võlakirjad," rõhutas Kitt, lisades, et suurema grupina on paremad tingimused läbirääkimistel kolmandate osapooltega. "Meie eesmärk on pensionäridele tulu teenida," ütles Kitt, põhjendades koos töötamise eeliseid.

"Pole põhjust karta, et meie teadmised kohalikest turgudest tihedama koostöö raames kusagile ära kaovad, ning kindlasti plaanime sellesse regiooni jätkata investeerimist ka edaspidi," kinnitas ka Hansa Investeerimisfondide juhatuse esimees Fabio Filipozzi. "Samuti on praegu ja jääb ka edaspidi meie pensionifondide juht Eestis baseeruva fondivalitseja meeskonda."

Filipozzi ütles, et nende investeerimisfondide koostöö Rootsi Swedbank Roburiga on pidevalt tihenenud alates 2005. aasta lõpust.

Rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna peaspetsialist Tõnu Lillelaid ütles, et ta seaks siiski kahtluse alla, kas Eesti pensionifondide varade haldamine on plaanitud otseselt Rootsi üle viia. "Kui ka tehtaks pensionifondide vara haldamise üleviimise otsus, ei pruugi see olla osakuomaniku jaoks kahjulik," uskus Lillelaid.

Tema hinnangul tehakse selliseid otsuseid ikka kuluefektiivsuse eesmärgil ning osakuomanik saab sellest ainult võita. "Mingeid ohte ei tohiks see Eesti pensionisüsteemile kujutada, sest kokkuvõttes on täpsete reeglitega paika pandud, millisel kujul tuleb pensionifondide varasid hallata, et kaitsta osakuomanike huve," selgitas Lillelaid.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu kinnitas, et neil ei ole mingeid muutusi plaanis ja et pensionivara haldamist Rootsi ei viida. "Pole üldse teemaks olnud," olid tema sõnad.

Tuginesin väites mitte sisetundele, vaid mulle teadaolevale informatsioonile. Kust minu andmed pärinevad, on minu siseteave.

Oleks ka imelik, kui Swedbank hakkaks afišeerima, et nii läheb. Kui aga Swedbank ütleb, et Eesti varahaldus jääb Eestisse ja seda ei viida üle Rootsi, on mul siiras hea meel sellest, et mu allikad eksisid.

Formaalsused jäävad kõik Eestisse. Soovitan oodata jaanuari-veebruarini, siis saab sellele väitele kinnitust.

Minu hinnangul püütakse minimaalsete kuludega pensionivarasid hallata, näiteks püsimakse korralduse alusel välisfondi investeerimine, samas aga makstakse Euroopa kõrgemaid teenustasusid. See kindlasti ei olnud pensionireformi eesmärk, milleks ta tehti. See on puuduliku investeerimispoliitika tulem.

Autor: Virge Lahe

Hetkel kuum