Tarmo Kriis: Eesti majandus kukkus ajas tagasi aastasse 2007

Lemmi Kann 04. veebruar 2009, 00:00

"Tähtis on see, et senine optimism on asendunud realistlikuma vaatega ja otsuseid tehakse majandusliku olukorra, mitte ootuste pinnalt," ütles Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis pärast kohtumise lõppu.

Olukord on tema sõnul aga selline, et Eesti on oma majanduslikus arengus kukkunud kaks aastat taha poole, ehk aastasse 2007 ning kuna SKP langeb, mitte ei jää samaks ega tõuse, nagu seni arvatud, peaks ka kulusid planeerides väga selgelt mõistma, et maksimumtase kulude osas saabki olla sama, mis 2007. aastal.

"Avaliku sektori jooksvad kulud tuleb viia 2007. aasta tasemele. Erasektoris need muutused juba toimivad. Kui vahepeal räägiti, et riik kukub selle peale kokku… No ei kuku kokku! Ei kukkunud siis, ei kuku ka praegu!" oli Kriis kindel.

Konkreetsematest kärpekohtadest rääkides märkis Kriis, et tõenäoliselt on pensione võimatu vähendada, kuid tema hinnangul on neid sellises olukorras võimatu ka tõsta. "Kõik ühiskonnakihid peavad endale aru andma, et me oleme ajas tagasi rännanud ja peame sealt uuesti üles ronima. Kui me seda endale ei tunnista, siis pole ka seda pinnast, mille pealt edasi minna," nentis Kriis. "Kui me jätame vajalikud muudatused tegemata ja reformid läbi viimata, kukume veel," hoiatas Kriis.

Eile kohtumine Stenbocki majas kujunes oodatud eelarvearutelu asemel infotunniks. Mingit arutelu ei olnud, seda peaminister vältis nagu vanakurat välku. Põhimõtteliselt on kärpekohad küll teada, aga millised valikuid on juba tehtud, sellest ei räägitud sõnagi. Selle koha pealt vaikisid nagu haud nii Ivari Padar kui ka peaminister. See paistab Eesti riigis olevat kõige suurem saladus.

Kuna sisulist arutelu ei toimunud, tuleb väitlused kärpekohtade üle nüüd maha pidada riigikogu saalis, mis ei ole just kõige parem variant. Läheb tulistamiseks, sest ega opositsioon ei kavatse rahulikult ja tegevusetult seda pealt vaadata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing