Tulumaksu tagastus tuleb lubatud ajal

Lemmi Kann 13. veebruar 2009, 00:00

Audiitorbüroo Deloitte Advisory maksu- ja õigusosakonna juhtivkonsultant Ivo Vanasaun tegi aripaev.ee finantsblogis ettepaneku, et riik võiks oma rahakoti kehva seisu arvestades tulumaksu kiire tagastamisega oodata ja kasutada ära tulumaksuseaduses sätestatut, mille järgi enammakstud tulumaks inimestele tagastada hiljemalt 1. juuliks, ettevõtlustulu või vara võõrandamisest kasu deklareerinutele lausa 1. oktoobriks.

"Täiesti loogiline ettepanek, aga riik on sellega hiljaks jäänud. Kui maksuhaldur on juba avalikult andnud lubaduse ka tänavu tagastada suurem osa tulumaksu neli kuud ettenähtust varem, siis nüüd ei saa seda lubadust enam tagasi võtta," nentis endine rahandusminister Aivar Sõerd.

"Ma ei näe mitte mingit põhjust, miks peaks hakkama antud lubadusi tagasi võtma. Praegusel väga keerulisel ajal peaks riik just usaldust külvama," ütles IRLi peasekretär Margus Tsahkna. Ka pole tema sõnul seda võimalust poliitiliselt arutatud, kuna riigieelarvesse see raha juurde ei too ning enammakstud tulumaks tuleb tagastada niikuinii.

Rahandusministeerium kinnitas Äripäevale, mingeid ootamatuid üllatusi tulumaksutagastustega karta ei ole. "Rahandusministeerium ega maksu- ja tolliamet ei ole kaalunud tulumaksutagastuste edasilükkamist," ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja Piret Seeman.

Vanasaun märkis oma ettepanekus, et eelmisel aastal tagastas maksuhaldur esimese 12 päevaga rohkem kui miljard krooni ja likviidsusprobleemides vaevlev riik võiks selle miljardi krooni hoidmisega 4kuulisel tähtajalisel hoiusel teenida näiteks 5% intressimäära korral 16,7 miljonit krooni lisatulu.

"Riigi suhtes on selline mõte mõistev ja heatahtlik, mis on tänapäeval suur asi. Mõõtmatult suurem, kui oleks too 16 miljonit," märkis riigikogu rahanduskomisjoni esimees Jürgen Ligi, kelle hinnangul peab riik siiski jätma tagastatud summa üle otsustamise oma kodanikule. "Too loodetav intress kuulub ju maksumaksjale, rahal on hind ka tema jaoks," ütles Ligi.

"Võimalik intressitulu ei kaalu praegusel juhul kindlasti üle muudatustega kaasnevat segadust," lükkas Seeman ümber riigi võimaliku huvi viivituse pealt teenida ja lisas, et tulumaksu tagastamisel on majandust elavdav mõju ning riigikassas on selleks vahendeid arvestatud.

Sõerd märkis, et kiired tagastustähtajad on kasulikud maksuametile endalegi, kuna võimalus tagastatud summat viis tööpäeva pärast deklaratsiooni esitamist oma pangakontol näha väldib olukorra tekkimist, kus deklaratsioonide esitamine kuhjub märtsikuu viimastele nädalatele.

"Esmaspäevast läheb lahti deklaratsioonide esitamine ja 26. veebruarist maksusummade tagastus," kinnitas maksu- ja tolliamet.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing