Agulielu õppetunnid

Signe Sillasoo 13. märts 2009, 00:00

Rohkelt auhindu, 8 Oscarit, 4 Kuldgloobust, 7 BAFTA auhinda võitnud "Rentslimiljonär" on režissöör Danny Boyle'i, kelle kontol on varasematest aastatest sellised tuntud filmid nagu "The Beach" ja "Trainspotting", ning Loveleen Tandani ühistöö.

Filmi keskmes on 18aastane Mumbai agulist pärit poiss, Jamal Malik, oma elu ühel kõige närvesöövamal ja tähtsamal hetkel. Päeval, kui ta astub prožektorite valguses saate "Kes tahab saada miljonäriks?" stuudiosse ja alustab suure hulga kaasmaalaste silme all vastamist rikkuseni viivatele küsimustele. Mängus on 20 miljonit ruupiat.

Ent stereotüübid on stereotüübid. Nad seisavad Berliini müürina vankumatult tõese ja väära vahel. Nende alusel võrdsustatakse suuresti nii Indias kui ka tänini meie Eestis vaesust rumalusega, rikkust tarkusega jne. Kõik, mis neist piiridest väljapoole jääb, on kahtlane ja seotud ilmselt millegi keelatu või kuritegelikuga. Nii ka antud loos.

Noor Jamal, kes on jõudnud vastata õigesti 20 küsimusest 19-le, vahistatakse pärast saate lõpusignaali. Ja seda põhjusel, et politseile tundub kahtlane, et üks agulist pärit poisinolk õppinud juristidest, arstidest ja kõigist teistest kõrgel kohal rassivatest pintsaklipslastest paremini kõiki vastuseid teab.

"Filmil läheb Ameerikas väga hästi. Ja seda võib-olla selle pärast, et tegemist ei ole lihtsalt looga rahast, vaid armastusest ja lunastusest. Natuke nagu film "Rocky"," on filmi režissöör Boyle öelnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing