Loik: reisijaid tuleb tänavu veerandi võrra vähem

Rivo Sarapik 08. juuli 2009, 00:00

Lennureisijate arvu langus pidurdus juunis ning mai kolmandiku suurune kahanemine jääb tähistama esimese poolaasta rekordit.

Tallinna Lennujaama juhi Rein Loigu sõnul on reisijate arvu langus stabiliseerunud juba viimasel viiel kuul ja jäänud kõikuma 25% languse ümber.

"Miinus 25% on praegune reaalsus, ilmselt aasta lõpuni," lisas Loik ja juhtis tähelepanu, et langenud on ka suuremate Euroopa lennujaamade näitajad. "Üles-alla kõikumine võib mõnel kuul olla suurem, teisel väiksem. Eelmise aasta suvekuud olid meil ju väga heade näitajatega."

Estonian Airi presidendi ja tegevjuhi Andrus Aljase sõnul jääb reisijate arvu langus sel aastal ilmselt 20% ja 30% vahele. "Me ei arva, et lennureisijate arv teisel poolaastal veel poole võrra kukub või olukord paraneb," märkis ta.

Kui lennureisijate arvu langus on stabiliseerunud, siis kaubavedude mahu vähenemine on viimased kaks kuud kiirenenud. "Lennukauba mahud kasvasid Tallinna Lennujaamal eelmisel aastal 100%, kui sellest nüüd pool ära võetakse, siis on Tallinnas endiselt suured kaubaveod," kommenteeris Loik.

"Oluline on siinkohal ka, et kui mujal maailmas veetakse enamik kaubast reisilennukite kõhus, siis Tallinna Lennujaama saabub 90% kaubast spetsiaalsetel kaubalennukitel," lisas ta.

Tallinna Lennujaamas kaubavedudega tegeleva AirProxy ASi juht Maanus Mätlik märkis, et lennujaama lennukaupu puudutav statistika ei ole päris lõplik, sest ei sisalda autodega teele pandava lennukauba numbreid.

"Statistika käsitleb ainult üht osa lennukaubast, seda, mis liigub lennukeis. Lennuveokitega teele pandu seal ei kajastu, aga väga palju läheb praegu kaupa autodele," lisas Mätlik. Terviklikku ülevaadet lennukaupade mahust tema sõnul kellelgi ilmselt pole.

AirProxy mahud on tema teatel tänavu 20-30% võrra vähenenud, kuid viimase kolme kuuga on langus stabiliseerunud ja järsku kukkumist pole enam olnud. "Mis juhtub teisel poolaastal, sõltub paljuski lennureisijaist, sest nendest sõltub, kuhu ja mis mahus lennufirmad lendavad. Lennufirmad on ju praegu raskes seisus, suletakse liine ja võetakse kasutusele väiksemad lennukid," lisas Mätlik. "Peamine, et hullemaks ei läheks."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing