Koda: piima odavmüük teeb piimasektori olukorra halvemaks

Katre Pilvinski 28. september 2009, 00:00

"Piima madala hinna kaudu oleme kasvatanud piimatootjate käibeid," sõnas Prisma Peremarketi tegevdirektor Janne Lihavainen. "Kogu hinnalangus on tulnud Prisma kasumi arvel."

Prisma langetas eelmisel nädalal piima hinna alla 4 krooni.

Kauplusekettide kilepiima hinnasõda hävitab Eesti piimandussektorit, teatas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. "Prisma poes oli odavaim kilepiim reedel müügis 3,70 krooniga. Vaatamata sellele, et tööstuste väljamüügihind on mõnevõrra kõrgem jaehinnast, on tööstuste väljamüügihind praegu ikkagi nii madalal tasemel, et see ei võimalda põllumeestele tootmiskulusid katvat hinda maksta," sõnas koja juhataja Roomet Sõrmus.

Ta lisas, et Prisma odava kilepiima käibe kasv on tõenäoliselt tulnud teiste kaubanduskettide müüginumbrite arvel. "Kilepiima müügikäibe suurenemine on samal ajal vähendanud ka tetrapakkides piima müüginumbreid. Seega ei saa väita, et kilepiima suurem müük aitaks piima rohkem realiseerida."

"Arvestades asjaolu, et iga liiter piima toodab üle ühe krooni kahjumit, ei aitaks tänase kilepiima hinna juures saavutatud käibe kasv põllumehi mitte kriisist välja, vaid suurendaks kahjumit veelgi," ütles ta.

Opositsioonilise Eestimaa Rahvaliidu juhatuse liikme Jaanus Marrandi hinnangul näitas reedene piimatootjate aktsioon, et Eesti põllumeeste kannatus hakkab katkema. "Paljude ekspertide sõnul on niisuguses olukorras ainuke kiire abinõu maksta riigi otsetoetusi lubatud maksimaalmäärades, mis 2010. aasta eelarvest peaks olema 792 miljonit krooni," selgitas Marrandi.

Marrandi lisas, et Euroopa kolleegidega võrreldes on Eesti põllumehed olnud väga kannatlikud.

Eesti väiketootjad on raskesse majanduslikku olukorda sattunud seetõttu, et nad ei vaevu koostööd tegema.

Kui ikka naaber suudaks teise naabri kampa kutsuda, seejärel veel kolm-neli üleaedset leitakse ja 1000-2000pealine piima- või loomakari kokku aetakse, siis oleks olukord teistsugune. Ühistu häält võetakse kuulda, neil oleks oluliselt rohkem ressurssi piimast erinevat toodangut valmistada ja lõpuks see ka mõistliku tarneketi kaudu poekettidele müüa.

See, kui praegu veavad põllumehed sõnnikulaadungi kuhugi parkimisplatsile, ei aita küll kedagi kuidagi paremale järjele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 18:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing