Olen Swedis väga pettunud!

Meelis Mandel 01. oktoober 2009, 00:00

Ma olen väga pettunud Swedbanki otsuses hinnata oma võlakirjafondi Private Debt Fondi väärtusest maha 21%.

Sellega ei hävitatud mitte ainult Swedbanki sajakonna privaatpanganduse kliendi, vaid ka sadade tuhandete Swedbanki II samba fondide osanike konkreetsest investeeringust iga viies kroon. Kokku 120 miljonit krooni.

Minu meelest on tegu ebaeetilise teoga ja ma ei saa (taas) aru, miks finantsinspektsioon midagi ei tee ja investorite huve ei kaitse.

Mullu üritas SEB pank oma Likviidsusfondi klientidele kaela määrida mõnisada miljonit krooni halba investeeringut. Äripäeva ja üldsuse surve tõttu sellest plaanist loobuti, lisaks sai SEB ka karistada.

Antud juhul finantsinspektsiooni põhjendus, et investeerimine ongi riski sisaldav ala, ei ole veenev.

Esiteks. Võlakirjafondi müüaksegi ju kui vähese riskiga fondi, alternatiivina aktsiafondidele. Võlakirjafondid eriti tõusta ei saa, kuid kahju võiks ka väiksem olla. Eestis kukub aga välja, et võlakirjafond on fond, kus võita pole üldse võimalik, küll aga kaotada.

Teiseks. Kuigi iga nädal hinnatakse fondi varasid, leiti nüüd, et parem on varad ühe korraga maha hinnata. Ilmselt seetõttu, et sel nädalal saabub päev, mil oleks võimalik Swedbanki Private Debt fondist väljuda. See, et paari võlakirja väärtus hinnati nüüd järsku nulli, ei veena, sest tegemist juba ammu probleemsete võlakirjadega.

Kommentaariumides on juba arutletud teemal, paljudel juhtudel on siis tegu ettevõtetega, kellele Swedbank laenu andis, kellele seejärel võlakirjafondist II samba klientide rahaga süst tehti ja nüüd kahju fondi investorite, sh pensionifondide klientide kaela jäeti? Siinkohal tahaks väga selget Swedbanki selgitust kuulda.

Vaadake korra seda investeeringute (võlakirjade) nimekirja, kuhu Swedbanki fondihaldurid pensioniraha eelnevatel aastatel investeerinud on, ja mõelge, kas te ise sinna raha oleksite pannud. Või kas panga fondihaldurid ikka oma isiklikku raha sinna paneksid? Vaevalt. Mitte ei usu.

Väidan, et Eesti pankades pakutakse finantsnõustamise pähe puhast toodete müüki.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:14

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing