Heidi Vihma • 22. oktoober 2009 kell 21:00

Toit linna südamest

Metro Plazal on põnev ajalugu. Kaupmees Rotermann sai oma kaubamaja praegusel Viru väljakul, varasemal Vene turul, valmis üle-eelmise sajandi keskel. Enamiku ajast on selles hoones tegutsenud üksteise järel aga koolid.

Sellesama maja ees on Tallinna nullpunkt, kust mõõdetakse kõiki Tallinnast lähtuvaid teepikkusi. Nüüd on vana hoone müüridele klaasist kast peale ehitatud ja linnakodanikel jälle põhjust sisse astuda.

Just siin, linna absoluutses südames, oligi üks söögikoht puudu.

Ühe söögikoha asemel on nüüd korraga kaks: bistroo ja kohvik, kummalgi oma nimi. Linna kõige kesksema asukohaga kohvik-bistroona pakub mademoiselle Mary kõike, mis ühte väheldasse söögikohta vähegi mahub: odavad päevapraed, lopsakad liharoad, supid, pastad, pitsad, salatid, kilepakendis tänavaroad, eksklusiivsed koogid ja tordi ning värsked saiakesed.

Isegi hamburgerid ja friikartulid. Tordid ja kringlid kodusele pidulauale, wrap kiireks tänavaampsuks, vorstiroog säästulõunaks, linna suurim šnitsel ja grillitud hiidlihatükk lihasööjatele, kohv ja koogid maiasmokkadele. Esindatud on Prantsusmaa, Austria, Ameerika ja Aasia.

Selline meeldida tahtmine võiks rahvast murdu kokku tõmmata, aga kas siis ülepakkumise või masu tõttu erilist tungi ei paista olevat.

Ka sisekujundus püüab kahte kärbest korraga: keskosas on bistroo-stiilis pukklauad ja -toolid, akna all kohvijoojate sohvad. Kaasaost käib uksealustest lettidest. Värvid must, valge ja natuke kulda. Üldmuljelt siiski pigem bistroo kui kohvik.

Ühekaupa võttes on mõlemad söögikohad täitsa vahvad. Bistroos saab kõhu kiirelt ja korralikult täis, seal on odavamaid ja kallimaid roogi, menüü pole pikk, kuid on piisavalt omapärane.

Valikus on sellised vahvad road nagu originaalne Austria lihaleib kartulipudruga ja Wienerschnitzel ehk hiiglaslik, 23-26sentimeetrise läbimõõduga õhuke lihatükk. Kalleim praad on gourmet' liha nime kandev 250grammine meesteportsjon.

Selle lihatüki tavapärasest suuremad mõõtmed läksid asja ette, sest vaatamata gourmet'le oli üks serv liialt kuuma saanud ja apetiitsuse kaotanud.

Tõe huvides pean kinnitama, et teine, paksem serv maitses täitsa hästi ja ka teine roog, kalasalat oli hea.

Kohvikupool on vanas tuntud madmuasellilikus headuses, suure koogi-kommi- ja saiakesevalikuga.

Proovige näiteks morengirulli, sellist mujal ei saa - beseest, vahukoorest, maasikatest ja rohelisest hapukast eksootilisest puuviljast lopsakamõõtmeline maius.

Kohvikus, muide, on midagi niisugust, mida mujal pole: niipea, kui mõni potentsiaalne klient vähegi huvitatumalt koogivitriini vaatama jääb, tuleb ettekandja leti tagant välja, et selgitusi jagada. Ja abi läheb vaja, sest valik on suur.

Hetkel kuum