Silvia Viidik • 9. november 2009 kell 21:00

Mullid on sees ka kasumitel

Kolmandas kvartalis lõi varasemalt seatud prognoose suurem arv ettevõtteid kui mistahes kvartalis enam kui 15 aasta jooksul, selgub Thomson Reutersi andmetest.

Analüütikud on hoiatanud, et kasumid kasvavad ka edaspidi käivetest oluliselt kiiremini, mis võiks olla märgiks, et Wall Street kaevab endale praegu üsna tõsiseltvõetavat auku.

USA laiapõhjalise S&P 500 aktsiaindeksi 440 tulemused teatanud ettevõttest 80 protsenti on saanud hakkama oodatust kõrgema kasumiga. Ja mitte pisut, vaid lausa palju kõrgemaga, mis jätab prognoosijaid järjekindlalt kehva valgusesse.

Viimase 15 aasta jooksul, mil Reuters on sellist andmestikku kogunud, on S&P 500 indeksi ettevõtted kvartaliprognoose ületanud keskmiselt 1,9% võrra. Praegused 440 ettevõtet on ootusi ületanud keskmiselt 14,9% võrra, mis on kõrgeim kogu perioodil. Ja indeks ise on eelmise kuu teisel nädalal alanud tulemusteperioodil teadetele reageerivate entusiastide puudumisel kerkinud vaid pisut enam kui protsendi.

See tähendab, et vahel peavad hea tulemuse avaldanud ettevõtted nägema oma aktsiahinna langustki.

Olukorda aitab selgitada käivete mage kasv. Selles vallas on andmebaasile tuginedes prognoosid ületanud vaid 58% ettevõtetest. Käibeprognoosid peegeldavad nii ettevõtte seisu kui ka turuolukorda näiteks tarbija seisukohast. Pea kahel kolmandikul juhtudest on seda alahinnatud, aga tulemus jääb ikka alla kasumirea kõrgele lennule, mida saab mõjutada võimsate kulukärbetega.

Tõhusaim viis kulude kokkutõmbamiseks, mida valdavalt kasutatud ongi, on töökohtade koondamine. Olen sellest siinsetel lehekülgedel varemgi kirjutanud - töötajate efektiivsus kasvab (mitte lõpmatuseni) ja kasumi poole rühitakse aina väiksemate kuludega. Aga kasvab ka nende arv, kes enam ei jaksa ettevõtte toodet osta. Tark töötu kasvatab oma tagavara, mitte ei toeta tarbimisega majandust.

See avaldab ilmselt mõju järgmiste kvartalite kasumitele ja üsna pea ka aktsiahindadele, mis võib koostöös kõhklustega majanduse paranemise kohta õhku välja lasta ka turgudelt tervikuna.

Hetkel kuum