Indrek Kald • 24. november 2009 kell 21:00

Europarlament nimetas interneti põhiõiguste osaks

"Tegu on esimese korraga, kui seadusandlik tekst viitab interneti kasutamisele kui põhiõiguste ja -vabaduste kasutamisele," ütles ELi elektrooniliste sidevõrkude ja -teenuste direktiivi üks ettevalmistajatest Catherine Trautmann.

Eilse otsuse järgi võib kasutajate juurdepääsu internetile piirata vaid üksnes pärast eelnevat, õiglast ja erapooletut menetlust.

Europarlamendi liikme Indrek Tarandi sõnul astuti sellega samm liberaalsema ja demokraatlikuma internetiajastu suunas. "Internetiühenduse tagamisel lähtutakse kasutajate fundamentaalsete õiguste ning tavakodanike vabaduste kaitsest, mis välistab allalaadijate ebaproportsionaalse karistamise," viitas ta veebist muusika ja filmide tõmbajatele.

Europarlamendi liikme Siiri Oviiri kinnitusel on telekomipaketi põhieesmärk telefoni- ja internetikasutajate õiguste tugevdamine ning teenusepakkujate konkurentsi suurendamine. Oviiri sõnul nõutakse paketis, et operaatorid annaksid läbipaistvamat teavet tariifide, lepingu tingimuste ja kehtivuse kohta ning jagaksid senisest enam infot ka võimalikest piirangutest.

Europarlamendi liige Vilja Savisaar rõhutas uue paketi kontekstis infrastruktuuri parandamist. "Eesti regionaalpoliitika seisukohast on oluline lairiba internetiühenduse arendamine, mis tagab inimestele kiirema ja kvaliteetsema internetiühenduse äärealadel ja hajusasustusega piirkondades," märkis ta.

Esmaspäeval parlamendis telekomipaketi arutelul osalenud Euroopa Komisjoni infoühiskonna- ja meediavoliniku Viviane Redingi kinnitusel vastas tulemus tema ootustele. "Paketi vastuvõtmine praegusel kujul loob regulatiivse raamistiku, mis sobib kokku kiiresti areneva digitaalse majandusega, rajaneb õiglastel hindadel kõigi jaoks, lubab kõigile telefoni ja internetiühendust ning valmistab ette pinda kiiretele ühendustele ning uute teenuste arendamisele," rääkis ta.

Hetkel kuum