Kadrin Karner • 31. mai 2010 kell 8:34

Kalvi: otsust oli ebamugav ja piinlik kuulata

Liviko juhi Janek Kalvi sõnul oli täna hommikul välja kuulutatud kartelliasja otsust Harju maakohtus piinlik kuulata, kuna otsuses esines eksimusi reaalsuse vastu.

„Mulle, kes ma olen selles äris iga päev tegev, kõlas ka tänasel kohtuotsuse kuulutamisel nii triviaalseid eksimusi reaalsuse vastu ja seda oli väga ebamugav ja piinlik kuulata. On väga kahetsusväärne, et see kohtuasi ei lõppenud juba esimeses astmes,“ ütles Kalvi Äripäevale.

Ta lisas, et kuigi kaitsjad manitsesid teda mitte liiga optimistlik olema, oli tal siiski suur lootus esimeses astmes õigeks mõistetud saada. Kalvi sõnul ütlesid kaitsjad, et Eesti kohtupraktika näitab seda, et esimeses astmes tuleb tugevalt üle 95% süüdimõistvaid otsuseid. „Fakt on see, et süüdistus ja kohtuotsus ei baseeru tegelikkusel. Väga suur hulk otseseid tõendeid, fakte ja üleüldine tõekontekst on jäetud tähelepanuta ja on lähtutud pseudoreaalsusest,“ selgitas Liviko juht.

„Mina ja Liviko oleme süütud. Meie jaoks on ainus aktsepteeritav kohtulahend õigeksmõistev otsus,“ oli Kalvi endas kindel ning lisas, et ta ei oska öelda, kas süüdimõistva otsuse tulemisel oli põhjus kohtu ajapuuduses või milleski muus. 

Süüdistuse sisust rääkides ütles Kalvi, et kui süüdistuses ja kohtuotsuses öeldakse, et Forgola Group muutis kuskil ühes poes hindu siis hindu muudetakse iga päeva. „See ei viita küll kuidagi mingile kokkuleppele,“ lisas ta.

Kalvi sõnul ütles kohtunik otsuse väljakuulutamisel, et Liviko sisuliselt ei teinudki midagi. „Ta (kohtunik- toim.) tunnistas, et Liviko peale seda väidetavat kokkulepet ei võtnudki midagi ette. Sisuliselt oligi nii, et me justkui sattusime mingisse konteksti ja täna mõisteti meid süüdi,“ selgitas ta.

Kas see süüdimõistmine oli siis piiripealne? „Ma ei oska seda öelda aga minu jaoks on see kummastav, et kuidas on võimalik mitte midagi tehes saada süüdistus ja veel esimeses astmes süüdimõistev otsus,“ vastas Kalvi küsimusele. 

Kui kõik kolm astet mõistavad süüdi, mis oleks õige käitumine Liviko juhi ja Alkoholitootjate Liidu juhina? „Ma arvan, et õige oleks edasi kaevata Euroopa Kohtusse,“ ütles ta ning lisas: „ma pole täna vähimalgi määral tundnud umbusaldust ei oma kolleegide ega aktsionäride poolt. Kõikide nende poolt olen tundnud toetust.“

Kalvi ütles, et Liviko ja tema jaoks on tegemist põhimõttelise vaidlusega ja kuigi see nõuab palju ressurssi on ta siiski valmis kasvõi Euroopa Kohtusse välja minema.

Harju maakohus mõistis ASi Liviko ja tema juhi Janek Kalvi ning OÜ Forgola Group (endine Offex Group) ja selle ühe omaniku Igor Zavizioni süüdi kartellileppe sõlmimises ning määras neile suured rahalised karistused.

Kohus määras Kalvile (35) rahalise karistuse 719 700 krooni, Zavizionile (39) 21 750 krooni ning Forgola juhatuse liikmele Aleksandr Skoblovile (55) konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimisele kaasaaitamise eest 57 500 krooni, vahendas ERR.ee. Kohus määras Livikole juriidilise isikuna 1,5 miljoni krooni suuruse ning Forgolale 750 000 krooni suuruse rahalise karistuse.

Hetkel kuum