Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majandus-Nobeli said tööjõuturu teoreetikud

  Majandusteaduste preemia väljakuulutamine toimus eile Rootsi Teaduste Akadeemia hoones Stockholmis. Siin, veidi hämaras saalis, sajanditetaguste teadlaste portreemaalide all, on paar päeva tagasi välja kuulutatud ka Nobeli preemiate laureaadid keemias ja füüsikas. Saal on nii Rootsi kui ka rahvusvahelisi ajakirjanikke täis, üle vaikse sumina kostub Rootsi riigitelevisiooni ajakirjaniku hääl, kes on alustanud otseülekadega.
  Ajakirjanike ette astuvad Teaduste Akadeemia esindajad ning annavad teada, et selleaastase auhinna pälvivad kolm majandusteadlast - Peter A. Diamond Massachusettsi tehnoloogiainstituudist, Dale T. Mortensen Northwesterni ülikoolist Ameerikas ning London School of Economics and Political Science'i teadlane Christoper A. Pissarides.
  Need teadlased on umbes 40aastase töö tulemusena loonud teooria, mis püüab vastata küsimustele, kuidas on võimalik, et üheaegselt on palju inimesi töötud ning samas on palju vabu töökohti, ning kuidas saab majanduspoliitika töötust mõjutada. Nende loodud nn otsimisteooria kirjeldab, kuidas kaks turu osapoolt - olgu nendeks tööandja ja töötaja või kinnisvaramüüja ja -ostja - püüavad jõuda esmalt teineteiseni ja siis nendevahelise tehingu parima lahenduseni. Erinevalt klassikalisest konkurentsimudelist võtab teooria arvesse turu erinevaid tegureid - ehk seda, kuidas turg reaalselt toimib.
  Teadlaste väljatöötatud DMP-mudel on tänapäeval kõige sagedamini kasutatud vahend töötuse, palgataseme kujunemise ja vabade töökohtade vaheliste suhete analüüsimiseks.
  Kuigi teooria on välja töötanud tööjõuturu näitel, on see kasutatav ka näiteks kinnisvaraturu analüüsiks, rahandusteoorias ja nii riikide, regioonide kui ka majapidamiste ökonoomikas.
  Pissarides ütles telefoni teel ajakirjanikele, et tundis uudist auhinna pälvimise kohta kuuldes nii õnne kui ka segadust korraga. Küsimusele, mida ta plaanib auhinnarahaga peale hakata, vastas Pissarides, et pole rahale veel üldse mõelnud.
  Oma auhinna - medali, diplomi ja 10 miljonit Rootsi krooni - saavad teadlased kätte 10. detsembril, Alfred Nobeli surma-aastapäeval, kui Rootsi kuningas selle kõigile tänavustele laureaatidele üle annab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Leedo lihaäri võitleb kehvade numbritega Leedo: "Elame ja vaatame"
Ärimees Vjatšeslav Leedo lihaäri miinus süvenes aastaga.
Ärimees Vjatšeslav Leedo lihaäri miinus süvenes aastaga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.