• Jaga lugu:

  Majandus-Nobeli said tööjõuturu teoreetikud

  Majandusteaduste preemia väljakuulutamine toimus eile Rootsi Teaduste Akadeemia hoones Stockholmis. Siin, veidi hämaras saalis, sajanditetaguste teadlaste portreemaalide all, on paar päeva tagasi välja kuulutatud ka Nobeli preemiate laureaadid keemias ja füüsikas. Saal on nii Rootsi kui ka rahvusvahelisi ajakirjanikke täis, üle vaikse sumina kostub Rootsi riigitelevisiooni ajakirjaniku hääl, kes on alustanud otseülekadega.
  Ajakirjanike ette astuvad Teaduste Akadeemia esindajad ning annavad teada, et selleaastase auhinna pälvivad kolm majandusteadlast - Peter A. Diamond Massachusettsi tehnoloogiainstituudist, Dale T. Mortensen Northwesterni ülikoolist Ameerikas ning London School of Economics and Political Science'i teadlane Christoper A. Pissarides.
  Need teadlased on umbes 40aastase töö tulemusena loonud teooria, mis püüab vastata küsimustele, kuidas on võimalik, et üheaegselt on palju inimesi töötud ning samas on palju vabu töökohti, ning kuidas saab majanduspoliitika töötust mõjutada. Nende loodud nn otsimisteooria kirjeldab, kuidas kaks turu osapoolt - olgu nendeks tööandja ja töötaja või kinnisvaramüüja ja -ostja - püüavad jõuda esmalt teineteiseni ja siis nendevahelise tehingu parima lahenduseni. Erinevalt klassikalisest konkurentsimudelist võtab teooria arvesse turu erinevaid tegureid - ehk seda, kuidas turg reaalselt toimib.
  Teadlaste väljatöötatud DMP-mudel on tänapäeval kõige sagedamini kasutatud vahend töötuse, palgataseme kujunemise ja vabade töökohtade vaheliste suhete analüüsimiseks.
  Kuigi teooria on välja töötanud tööjõuturu näitel, on see kasutatav ka näiteks kinnisvaraturu analüüsiks, rahandusteoorias ja nii riikide, regioonide kui ka majapidamiste ökonoomikas.
  Pissarides ütles telefoni teel ajakirjanikele, et tundis uudist auhinna pälvimise kohta kuuldes nii õnne kui ka segadust korraga. Küsimusele, mida ta plaanib auhinnarahaga peale hakata, vastas Pissarides, et pole rahale veel üldse mõelnud.
  Oma auhinna - medali, diplomi ja 10 miljonit Rootsi krooni - saavad teadlased kätte 10. detsembril, Alfred Nobeli surma-aastapäeval, kui Rootsi kuningas selle kõigile tänavustele laureaatidele üle annab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nasdaq ainukesena napis plussis
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Raadiohommikus: kuidas kutsuda vaktsineerimiskiirabi enda ettevõttesse?
Teisipäevases hommikuprogrammis räägime nii vaktsineerimisest, värskelt raha kaasanud idufirmast, tehase ehitusest keset Eestit kui ka konkurentsiraportite põnevatest leidudest.
Teisipäevases hommikuprogrammis räägime nii vaktsineerimisest, värskelt raha kaasanud idufirmast, tehase ehitusest keset Eestit kui ka konkurentsiraportite põnevatest leidudest.
Saaremaa tehasega Incap läks Helsingi börsil lendu
Elektroonikatööstusettevõtte Incap aktsia võttis sel nädalal pärast poolaastatulemuste avaldamist Helsingi börsil tuule tiibadesse, kerkides enam kui 25 protsenti.
Elektroonikatööstusettevõtte Incap aktsia võttis sel nädalal pärast poolaastatulemuste avaldamist Helsingi börsil tuule tiibadesse, kerkides enam kui 25 protsenti.