Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Seadus, mis lausa nõuab avastamist

  Äripäeva tänane kaanelugu räägib konkurentsiseadusest, täpsemalt sellest, et ettevõtjad on mures - nad ei tea, kuidas käituda nii, et mitte asjatult konkurentsiameti tähelepanu pälvida.
  "Konkurentsiseadus on oluline teema, aga ettevõtjatele tundmatu maa," võtab artikli mõtte kokku suurettevõtja Jüri Käo. Ometi kehtib see seadus Eestis juba aastaid. Milles siis probleem?
  Äripäeva arvates näitab probleem esiteks selgelt, et Eesti ettevõtjatele pole seaduste tundmine sugugi mitte kõige esimesel kohal. Iseküsimus on muidugi, kas juristide keeles kirja pandud seadust ongi üldse ühel normaalse, tavalise ajuehitusega inimesel võimalik endale selgeks teha. Ja kas peakski? Äripäeva arvates peaks, vähemalt nii palju, et me ettevõtjad mõtleks, kas üht või teist nende käiku saab seaduse alusel kartellikuriteoks kvalifitseerida või mitte.
  Teiseks, riigi peaprokurör Norman Aas kinnitab, et seadus ise on küll kvaliteetne, kopeerides Euroopa Liidu õigust, on probleem selles, et nn hall ala kujuneb praktikaga ja meil Eestis on see praktika alles minimaalne. "Keelatu ja lubatu piiri kujundab suuresti ka konkurentsiamet," selgitab ta.
  Viimased uudised kõnelevad aga sellest, et konkurentsiametil ja prokuratuuril endalgi pole see seadus päris selge. Alles eelmisel nädalal otsustas Tallinna ringkonnakohus, et kartellisüüdistusega kohtu alla olnud KPK Teedeehitus ja selle endine juhatuse liige Kaupo Kaljuvee pole midagi valesti teinud. Riigile läks see kohtuskäik maksma ca 30 miljonit krooni.
  Jah, konkurentsi hoidmine on küll konkurentsiameti töö, kuid ta (ja uurimisorganid) peaks arvestama, et iga uisapäisa algatatud uurimine võib hävitada turuosalise ja seetõttu konkurentsiolukorda hoopis halvendada.
  Seega, Äripäeval on kolm soovitust.
  Esiteks kõige olulisem: Käo ütleb, et ootaks konkurentsiametilt ettevõtjatele suunatud koolituspäevi. Väga hea mõte!
  Teiseks: ettevõtjad, võtke siiski veidi aega ja tehke see seadus vähemalt üldjoontes selgeks. Lugege see korralikult ja mõttega läbi, võtke või tuttav jurist abiks, aga tehke endale ohtlikud punktid selgeks ja vältige siis rikkumisi.
  Kolmandaks: konkurentsiamet ja uurimisorganid, võtke teiegi veidi aega ja tehke see seadus endale üksipulgi selgeks. Kui muidu ei saa, kutsuge juristid või lausa sellesama seaduse loojad appi ja tehke endale selgeks, mida täpselt selle ja selle seadusepügala või definitsiooniga mõeldud on.
  Või tegelikult, kuna praegu on kontrollijad ja kontrollitavad ses asjas ühiselt üsna teadmistevaesed, siis võtke õige kätte ja korraldage üks seminar, kus saate selle seaduse oluliste punktide suhtes korraga ja ühiselt ühese seisukoha kujundada. Või oleks sellises ühtses kokkuleppimises kartellikuriteo hõngu?
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Kiirhinnang: maksuvaba tulu tõstmine jätaks inimeste rahakotti 100 lisamiljonit Kulu eelarvele umbes 80 miljonit
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.