Silvia Kruusmaa • 8. detsember 2010 kell 15:55

Ametiühingud: välismaalaste palgakriteeriumist tuleb kinni pidada

Ametiühingute Keskliit peab Euroopa Liidu direkiivis sätestatud välismaalaste palgakriteeriumist kinnipidamist vajalikuks, kuna selle kaotamine tooks Eestisse kõrgelt kvalifitseeritud spetsialistide asemel odavat tööjõudu ja vähendaks üldist palgataset.

Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga peab alusetuks Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriisi seisukohta, mille kohaselt on 1,24kordne keskmise palga nõue välisriikidest pärit spetsialistile liiga kõrge ning ebaõiglane kohaliku tööjõu suhtes.

“Õiglane oleks maksta kohalikule tööjõule väärilist palka ja koolitada tänased töötud või kvalifikatsioonita töötajad nendeks spetsialistideks, keda tööandjad täna välisriikidest Eestisse tuua soovivad,” ütles Taliga.

Ametiühingujuhi kinnitusel tähendaks võõrtööjõu palkamisel tööandjate soovituse kohaselt “turuhindadest” lähtumine sisuliselt dumpingut ja seda, et palgad hakkaksid vähenõudliku võõrtööjõu survel veelgi allapoole liikuma.

“See vaid kinnistaks veelgi Eesti kui odava ja vähekvalifitseeritud tööjõuga riigi kuvandit, mitte ei aitaks meil suurendada tootlikkust ja tõusta kõrgemale globaalses väärtuse loomise ahelas,” tõdes Taliga.

Hetkel kuum