Euroopa võlakoormus kasvab

Fredy-Edwin Esse, California 25. veebruar 2011, 12:41

Tugevnev majandus Euroopas on tekitanud suurema nõudluse krediidi järele, mille tulemusel kasvas jaanuaris kodumajapidamistele ja firmadele antud laenude maht.

Euroopa Keskpanga andmeil kasvas erasektorisse antud laenude maht aastases võrdluses 2,4%, mis järgnes 1,9%-le tõusule detsembris, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Eurotsooni majandus näitab tugevnemise märke ja inimeste kindlustunne majanduse väljavaate osas on veebruaris tõusnud viimase kolme aasta tippu, millele lisaks on kiirenemas ka euroala teenuste ja tööstuse kasv. Arvatakse, et laenumahtude suurenemine annab keskpangale põhjust tõsta baasintressimäära aasta teises pooles.

"Laenude kasv on tõenäoliselt tekitamas väikest häirekella Frankfurdis," ütles ING Groupi ökonomist Carsten Brzeski Bloombergile. "Intressitõus septembris näib täiesti tõenäoline praegu."

Intressimäära tõstmise otsusele annab kaalu juurde kiirenev inflatsioon. Jaanuaris kiirenes inflatsioon 2,4%ni, ületades teist kuud järjest keskpanga soovituslikku 2%. Samas on keskpanga baasintressimäär rekordiliselt madalal 1% peal.

Euroopa Keskpank, toetudes läbiviidud uuringule, teatas läinud kuul, et käesolevas kvartalis ootavad eurotsooni pangad laenunõudluse suurenemist. Samas ajal prognoosivad pangad "väga väikest" krediidistandardite koomale tõmbumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2011, 12:42
Otsi:

Ava täpsem otsing