Jää hüvasti, Silmet! Tere tulemast, Molycorp Silmet!

ÄP 05. aprill 2011, 00:00

Eile lahvatas uudis - ekspeaminister Tiit Vähi müüs haruldasi muldmetalle tootva Silmeti USA börsifirmale. Vanas vääringus maksis USA Molycorp Inci nimeline börsifirma (noteering NYSE:MCP) 90% Silmeti aktsiate eest ligikaudu miljard krooni, tänases vääringus 63 miljonit eurot, millest Vähide perekonna osa on ca 30 miljonit eurot.

Äripäeva arvates oleks Vähi võinud Silmeti pigem ise börsile viia. Äripäev on üsna kindel, et Vähi oleks säärase emotsionaalse aktsiaemissiooniga rohkem raha saanud kui lihtlabasest müügist - ammu pole me rahva meelt mõne uue IPOga rõõmustatud. Näiteks korjas seesama Molycorp alles mullu suvel IPOga investoritelt kokku ligi 400 miljonit dollarit, kuigi tootmismahtudelt on ta Silmetiga praegu võrdne… Vähi ise tunnistas eile, et "peab diiliga rahul olema" - kas naer läbi pisarate? Jah, millegipärast valis Vähi lihtsama ja kindlama tee. Muidugi, ega seda ei saa talle pahaks panna - oma tehas, oma raha, ise teab, mis nendega teeb. Kuid ikkagi on meil kahju, et üks kogu maailma mõistes haruldane sektor niiviisi rahaks tehti.

Teisalt, arvestades Vähi seniseid tehinguid Silmetiga, pole välistatud ka olukord, kus ta selle mingil hetkel jälle tagasi ostab. On ta ju tänini neid osalusi müünud ja ostnud mitu korda, alles läinud detsembris ostis ta Vene päritolu kaasaktsionäridelt tagasi 50% pluss ühe aktsia, mille oli neile 2005. aasta lõpul 200 miljoni krooniga müünud.

Samuti teeb (vähemalt esialgu) rõõmu, et USA suurfirma tootmise siia alles jätab - Ida-Virumaal pole sotsiaalset katastroofi oodata. Hilisemas plaanis võib muidugi uus omanik hakata mõtlema, et mis pagana pärast ta kaevandatud toorainet siia peab vedama, et seda siis pärast töötlemist tagasi üle ookeani kärutada. Me siiski usume, et tootmist siin kohe kinni ei panda. Miks - aga Vähiga seotud ettevõtted jäid ligi 10% ettevõttesse endiselt sisse - me ei usu, et Vähil oleks plaan hakata Eesti rahvaga riidu kiskuma.

Tõsi, Vähil on sellesama Silmetiga avalikke pahandusi olnud küll ja küll. Kas või küsimus, et kes selle Silmeti siis lõpuks erastas, kas peaminister Vähi ise või mitte? Kahtlemata on Vähi praegu rikkaim endine Eesti peaminister. Ja mõelda vaid - peaministriameti pani ta maha alles 1997. aasta varakevadel, vaevu 14 aastat tagasi. Tol hetkel oli tal Eesti Ekspressi andmetel korter Tallinnas, suvila Kaberneemes, maja Valgamaal, kümne aasta vanune Žiguli 09 ja kaelas 950 000kroonine laen. Tal oli osalus kolmes firmas, kusjuures üks neist (Eesti Praamiliinid) läks peagi likvideerimisele ning teises (Esttrans Service) oli Vähi väikeosanik. Kolmas ettevõte, perefirma Valga Group, oli pealtnäha varjusurmas… 1998. aasta märtsist oli Vähi igatahes juba Silmeti aktsionär, 2001. aastal kuulus talle juba 80% ettevõttest. Börsimõtted pole Vähile muidugi võõrad, ta on neid heietanud mitu korda. 2000. aastal teatas Vähi täiesti konkreetselt, et plaanib Silmetiga börsile minna. Ka mullu detsembris, pärast seniste partnerite väljaostu ei välistanud Vähi börsileminekut.

Ja tegelikult ongi praegu kogu selle teema juures veel üks küsimus: kas vaevalt nelja kuu eest Silmetist välja ostetud endised äripartnerid on nüüd rõõmsad? Tunnistas ju Vähi isegi, et eile lõpetatud müügitehinguga alustati juba mullu suvel...

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2011, 17:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing